Pere Joan, les cèl·lules immortals i la recreació de Cotiledònia

Pere Joan a Barcelona
Pere Joan © Fotografia de Carles Domènec
Pere Joan © Fotografia de Carles Domènec

Les cèl·lules HeLa poden sobreviure fora del cos humà i es multipliquen indefinidament. El nom HeLa recorda el cas de la pacient amb càncer Henrietta Lacks. Uns metges nord-americans estudiaren l’any 1951 les cèl·lules d’una biòpsia i s’adonaren que creixien indefinidament. La dona morí als 31 anys però els cultius de les seves cèl·lules es seguiren reproduint.

Pere Joan © Fotografia de Carles Domènec
Pere Joan © Fotografia de Carles Domènec

Aquesta efemèride científica ha inspirat l’elaboració d’una setantena de dibuixos, fets a llapis, de Pere Joan (Palma, 1956). El dibuixant recrea jocs de simetries i repeticions a partir del concepte de reproducció constant. L’experimentació caracteritza molts del projectes de l’artista, com l’adaptació al còmic de ‘Nocilla Experience’ de l’escriptor Agustín Fernández Mallo, o la seva darrera feina, la versió personalíssima del món costumista i surrealista de Cristòfol Serra (1932-2012) a ‘Viaje a Cotiledonia’, que Pere Joan acaba de recrear en una publicació d’Edicions del Ponent.

Pere Joan i la galerista de MCAM Gallery de Barcelona © Fotografia de Carles Domènec
Pere Joan i la galerista de MCAM Gallery de Barcelona © Fotografia de Carles Domènec

“Això és narrativa poètica; a la literatura està mal vista la sobredosi d’adjectius però dibuixar, per a mi, és precisament adjectivar”, digué Pere Joan, qui avisà que “la meva aportació dins el pensament de Cristòfol Serra, dispers però ple de frases potentíssimes, és dibuixar aquestes grans sentències”. La Cotiledònia de Pere Joan, una illa que no comptava amb imatges o iconografia prèvies a les creades ara pel dibuixant, podria ser Mallorca. S’hi veuen pantalons de bufes i té un punt de societat preindustrial, recorda els gravats de Goya. Pere Joan ens convida al viatge imaginari i quimèric dels somnis literaris de Cristòfol Serra, un home capaç d’oposar la vida a la producció, de la qual trobaríem arguments per assegurar que en el fons és vulgar i menyspreable.

CARLES DOMÈNEC.

'Viaje a Cotiledonia' en la versió de Pere Joan
‘Viaje a Cotiledonia’ en la versió de Pere Joan