Tània Juste, premi Nèstor Luján de novel·la història per ‘Temps de família’

Tània Juste. Laie. Barcelona. Premi Nèstor Luján 2015 amb 'Temps de família'. 27 octubre 2015.
Tània Juste. Laie. Barcelona. Premi Nèstor Luján 2015 amb 'Temps de família'. 27 octubre 2015.
Tània Juste a la llibreria Laie de Barcelona © Fotografia de Carles Domènec

“Els indians no només tornaven a casa amb una maleta plena de diners, també hi portaven molts secrets”, assegurà aquest matí Tània Juste (Barcelona, 1972) en la presentació a la premsa de ‘Temps de família’, XIX Premi Nèstor Luján 2015 de novel·la històrica, amb una dotació de 6.000 euros.

L’indiano Bonaventura Giner torna de Cuba el 1898 i s’estableix al Penedès, al paisatge físic i psicològic de la seva infantesa, i posa en marxa un pla per convertir l’antic mas familiar en un imperi vinícola. “La generació de l’indià representa el full en blanc, és el gran constructor de somnis; la dels fills s’haurà d’enfrontar a una guerra i de la tercera només en veiem la seva infantesa”, avançà l’autora.

“El mas Giner és la casa pairal que reprodueix el món dels indians, amb una segona generació amb tres dones molt diferents que hauran de lluitar condicionades per la guerra civil i el franquisme dels anys 40”, explicà Juste, qui assegurà que “m’agrada concebre una nissaga familiar com una societat en petit; la família, a pesar de tot, tira endavant”.

‘Temps de família’ apareix al segell Columna. Enguany, el jurat del Nèstor Luján fou el format per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchís, Maria Carme Roca i Glòria Gasch.

Carles Domènec

Tània Juste. © Fotografia de Carles Domènec
Tània Juste. © Fotografia de Carles Domènec