Homenatge al col·lectiu Ofèlia Dracs a Tiana Negra

 

ofelia2

Qui s’acosti aquesta tarda (19 hores) a participar en la primera jornada del Festival Tiana Negra (Maresme) tindrà l’oportunitat de reviure els orígens d’Ofèlia Dracs, durant l’homenatge al col·lectiu d’autors que l’any 1983 publicaren ‘Negra i consentida, un llibre de narracions que va veure sorgir el personatge de la investigadora privada Lònia Guiu de Maria Antònia Oliver. Com en el cas d’Antoni Serra, les incursions al gènere, amb l’impuls coral d’Ofèlia Dracs, serviren per quedar-s’hi. Oliver i Serra hi seran avui a Tiana, i també han confirmat la presència a l’homenatge els escriptors Margarida Aritzeta, Joan Rendé, Joaquim Carbó, Isidre Grau i Josep Albanell y Antoni Serra. L’estudiós Àlex Martín conduirà l’acte que, segons els organitzadors, inclourà una sorpresa important.

 

Ofèlia Dracs fou un grup d’experimentació literària que conreà diversos gèneres literaris: eròtic, policíac, ciència-ficció. Renovador del panorama català, el col·lectiu publicà una sèrie de reculls de relats breus: ‘Deu pometes té el pomer’ (1979), ‘Lovecraft, Lovecraft’ (1981), ‘Negra i consentida’ (1983), ‘Essa, Efa’ (1985), ‘Boccato di cardinali’ (1985) i ‘Misteri de reina’ (1994).

Els autors que van formar part d’Ofèlia Dracs són:

Joseph Albanell, Margarida Aritzeta, Jaume Cabré, Assumpció Cantalozella, Joaquim Carbó, Miquel Desclot, Joana Escobedo, Jaume Fuster, Isidre Grau, Josep M. Illa, Quim Monzó, Maria Antònia Oliver, Carles Reig, Joan Rendé, Xavier Romeu, Josep-Lluís Seguí, Antoni Serra, Joaquim Soler, Roser Vernet i Vicenç Villatoro.

Carles Domènec