Unes memòries que reclamen novel·lista i editor

Banc Europeu d'Inversions, Luxemburg. © Fotografia de Carles Domènec


La Rosario, de noranta-set anys, es trobà la casa buida. Havia anat a passar uns dies amb el seu fill i, en tornar al seu pis de L’Hospitalet, li havia desaparegut tot el que hi tenia. La policia havia entrat al seu sobreàtic per equivocació, executant una ordre de desnonament que, en realitat, corresponia a un dels àtics del mateix edifici.

Entre els objectes desapareguts hi figuraven algunes fotografies de les noces de Rosario i un diari que ha anat escrivint durant els darrers anys. Ningú no sap on són. No sabem quines són les habilitats literàries de la senyora, però, de ben segur que, aquestes memòries més l’episodi del desnonament són un bon fil conductor per a la descripció novel·lada dels nostres temps.

Precisament, l’escriptor Albert Forns (Granollers, 1982) guanyà el Premi BBVA Sant Joan 2020 amb la novel·la Abans de les cinc som a casa (Edicions 62), basada en els diaris d’un barceloní anònim, com la Rosario. Al llibre, les pertinences d’un home acaben venudes als Encants, després de la seva mort. L’autor trobà al Mercat de Sant Antoni tretze llibretes, que són els diaris del protagonista, i decidí reconstruir aquella vida.

Carles Domènec