Montserrat des d’uns cabells blaus

Les muntanyes de Montserrat han despertat i desperten una fascinació especial. Ànima espiritual de Catalunya –molt més enllà del santuari, perquè per això hauria de compartir protagonisme amb Núria-, Montserrat és un espai mitològic que per a molts suposa el primer gran contacte amb la natura i per a d’altres el retrobament amb la història i la llegenda –per exemple la del timbaler del Bruc-.

Ara, l’Araceli Segarra (Lleida, 1970) a qui alguns associaran com aquella noia que va ser la primera ciutadana de l’Estat espanyol que va pujar l’Everest, ens acosta Montserrat a través de la Tina, la protagonista que va crear per als seus contes infantils vinculats amb la descoberta de la muntanya. La Tina ha deixat de viatjar pel món i ara, amb el seu cabell blau i el seu equip “xirucaire” ens endinsarà en els secrets de les muntanyes sagrades de Catalunya.

Segarra, que també es dibuixa ella mateixa els contes, ha trobat una fórmula llaminera: descoberta d’un mapa secret a la primera pàgina, descoberta de Montserrat i de les seves muntanyes amb un guia d’excepció: el Pau, un escolanet que viu a Montserrat. Amb ell la Tina anirà recorrent Montserrat i resseguint la seva història, que ens apropa de forma ben didàctica però sempre al servei de la narració, mai com un intent de voler fer passar bou per bèstia grossa. Es nota una estimació per aquestes muntanyes i això es palesa en el llibre on els diferents cims empren els dos nois per comunicar-se entre sí.

M’agrada com narra l’Araceli Segarra la seva història, ben endreçada, de forma planera i entenedora i a la vegada amb coneixement i amor de cap a la contrada i trobo un bon encert el mapa inclòs al final perquè adults i petits puguin recórrer –sempre amb la màxima seguretat- les passes que han fet la Tina i el Pau pel cor espiritual de Catalunya. Una molt bona proposta per acostar-se a Montserrat i descobrir o redescobrir l’indret amb un llibre ben escrit, amb dibuixos amables que no renuncien a un punt de rebel·lia –la que transmet la Tina- i que es pot convertir en una molt bona eina per a tota la família.

SEBASTIÀ BENNASAR

latina

La Tina a Montserrat
Araceli Segarra
La Galera, Barcelona, 2015