Micromecenatge per a dos macropoetes

Fotografia de Carles Domènec
Fotografia de Carles Domènec

Illencs pel català i Espai Mallorca preparen un gran homenatge a Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Marià Villangómez amb una campanya de finançament popular

El 2013 hauria pogut ser el gran any de la poesia en llengua catalana, però s’ha quedat en l’any Espriu. Catalunya ha homenatjat –algunes veus d’Arenys diuen que fins a la sacietat- el seu poeta nacional, mentre que en altres indrets s’ha anat fent el que es podia per tapar les mancances. Marià Villangómez ha estat concelebrat pels eivissencs, mentre que al País Valencià es feien els homenatges pertinents a Vicent Andrés Estellés, autèntic poeta del poble amb permís de Miquel Martí i Pol. Mentrestant, absències destacades en els programes oficials, solventades com s’ha pogut per part de la societat civil i cultural, d’autors com Joan Perucho (Meteora ha recuperat alguns dels seus poemaris en el desè aniversari de la mort), Joana Raspall, encara viva en el seu centenari, Josep Maria Llompart (vint anys de la mort) i Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Potser aquesta és l’absència més significativa de totes, perquè sense el poeta palmesà finat als vint-i-quatre anys al sanatori de El Brull és incomprensible l’obra d’Espriu.

És clar que així com estan les coses és impensable que des de les institucions illenques es pugui pensar en cap mena d’homenatge a l’autor del dístic final més conegut de la literatura catalana: “tota la meva vida es lliga a tu/ com en la nit les flames a la fosca”. Bartomeu Rosselló-Pòrcel representa exactament tots els valors que vol exterminar el govern de Bauza: fidelitat a la llengua catalana, gust per la cultura, un elevat nivell formatiu i un amor incondicional a Mallorca.

Per això mateix pren tot el sentit del món l’homenatge que es prepara per al dia 1 de febrer a Barcelona i que organitzen de forma conjunta Illencs pel Català i l’Espai Mallorca, a Rosselló-Pòrcel i a Marià Villangómez. L’acte es farà al Tradicionàrius de Gràcia i conjugarà la poesia amb actuacions musicals. Fins al moment han confirmat la seva presència a l’homenatge cantants com Biel Majoral, Taverners, Projecte Mut, Pau Alabajos, o Feli Ventura entre d’altres. Antoni Trobat i Neus Ferrer, d’Illencs pel Català, explicaren que han llençat a la xarxa un projecte de micromecenatge a través de la plataforma Tot Suma per aconseguir els 4000 euros que costarà fer aquest acte popular i de la societat civil a aquests dos grans poetes. L’enllaç per fer-hi aportacions és aquest: http://www.totsuma.cat/projecte/1090/homenatge-popular-a-bartomeu-rossello-porcel-i-maria-villangomez.

L’acte del proper 1 de febrer serà conduït per Martí Sales i per Llucia Ramis i se centrarà en tres eixos fonamentals que varen compartir els dos poetes: educació, llengua i territori, tres paraules que prenen més sentit que mai en aquests moments que tantes coses s’hi estan decidint. Isidor Marí, president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, assegurà en la presentació del projecte que “és necessari que la il·luminació que ha posat tots els focus sobre Espriu no deixi a les fosques dos poetes que han de ser necessàriament coneguts”, mentre que l’escriptor Sebastià Alzamora explicà que “es tracta d’una campanya de micromecenatge per a dos macropoetes”.

Mentrestant, per anar obrint boca, aquest mes de desembre s’inauguraran a l’IEC i a l’Espai Mallorca exposicions sobre els dos poetes, dos dels fars que fa cent anys varen néixer per fer gran la poesia en llengua catalana.

SEBASTIÀ BENNASAR