Repensar el Nadal a través de la poesia

Des del punt de vista de la literatura infantil i juvenil, som un país privilegiat. Als magnífics autors d’aquest gènere que tenim a casa nostra –que possiblement existeixen perquè hi ha una indústria al darrere- li hem de sumar una col·lecció bastant notable d’il·lustradors que han fet del seu ofici un art, o del seu art un ofici. Un d’aquests il·lustradors que en els darrers temps destaca de forma especial per l’encert de les seves propostes és l’Ignasi Blanch, amb unes figures humanes que beuen en fonts de les avantguardes clàssiques –per exemple un Modigliani- per transformar-se en éssers totalment entranyables gràcies al seu art. Precisament és Ignasi Blanch qui il·lustra un dels llibres infantils que també haurien de llegir els grans i que animen el panorama de cara a les properes festes nadalenques: Divuit poemes de Nadal i un de cap d’any, uns poemes preciosos de la Joana Raspall, precisament en l’any del seu centenari. El llibre es complementa amb un pròleg de Carles Duarte, mentre que l’edició ha anat a càrrec de la Mercè Ubach.

Si bé hem començat parlant de l’il·lustrador –part fonamental en aquest treball- no gens menys hem de parlar dels poemes de la Joana Raspall. Al meu entendre n’hi ha de tota mena, n’hi ha d’alegres, de tristos, musicals, recitatius… la temàtica del Nadal hi és present en tots d’una manera o una altra, però més enllà d’això són unes petites joies poètiques que conviden els més menuts a jugar amb les paraules i els adults a pensar-les. I aquest és el gran mèrit del llibre, que és una obra que no deixarà indiferents ni els menuts ni els grans.

La poesia de Raspall en aquest petit aplec de textos esparsos en alguna ocasió, però on la major part són inèdits (i només això ja justificaria el llibre, però resulta que un cop llegits aquesta justificació només és la menor), frega en alguns moments la poesia social, mentre que en d’altres és la puresa estètica la que hi predomina. Malgrat tot, Joana Raspall se’ns hi presenta com una poeta profundament moral, recercadora de conceptes com bondat o compassió, fins i tot en els poemes més estrictament estilístics. La lectura del conjunt del llibre ens mena com qui no vol la cosa de cap a una profunda reflexió ètica ara que s’acosten aquests dies on qui més qui manco fa bons propòsits. En un món cada vegada més automatitzat, més despersonalitzat, els poemes de Raspall, acompanyats per les il·lustracions de Blanch, ens ofereixen un llibre que és a la vegada una sòlida àncora en els valors més espirituals. Això és Nadal (i no els penosos anuncis de la loteria).

Sebastià Bennasar

Cobertadesplegada.indd 

Divuit poemes de Nadal i un Cap d’Any.

Editorial Mediterrània.

  • Autora: Joana Raspall
  • Il·lustracions: Ignasi Blanch
  • Format: 16 x 17,8 cm
  • Enquadernació: tapa dura amb desplegable central
  • Pàgines: 48
  • Any d’edició: 2013