El Gran Germà de l’any 2048

No és qüestionable el benefici del progrés. En canvi, és per ventura més difícil imaginar quins seran al futur els inconvenients derivats del mal ús de la tecnologia i com alguns invents podran posar en perill aspectes tan importants de la condició humana com la llibertat. A l’estil del Gran Germà de ‘1984’ de George Orwell, en un ambient futurista, M. Dolors Millat (Sort, 1953) potencia aquest exercici d’inventiva a la novel·la Terra inhòspita. Barcelona 2048 que publica Edicions del Periscopi.

L’argument inclou un munt d’ingredients: acció, una història d’amor, hackers conspiradors, un ús malèfic de la tecnologia, una intensa reflexió sobre la transmissió del coneixement entre generacions, el contrast entre el món urbà i els últims reductes de món natural i la passió pel món de les lletres. A la novel·la descobrirem que un funeral o les begudes tenen les versions offline i online, i que existeixen píndoles per enamorar-se d’un determinat perfil de parella i també n’hi ha per evitar-ho.

Terra inhòspita. Barcelona 2048 s’endinsa en el  gènere de la distòpia, de les contra utopies i les societats que tendeixen al control absolut i el totalitarisme. Els noms d’alguns carrers principals de la ciutat han canviat i ara es diuen com les multinacionals poderoses. L’Ateneu barcelonès, convertit en un museu de les Lletres on els llibres de paper es prohibeixen, esdevé un indret màgic, un lloc on escoltar converses enigmàtiques del passat. Es tracta d’un text apocalíptic per passar-ho bé però també per reflexionar sobre les coses importants de la vida, com l’ètica i la cultura, i com, sense adonar-nos, cedim a instruments de control, si més no perillosos i sovint vinculats a les noves tecnologies.

Carles Domènec

COBERTA terra inhospita X WEB_806174538d7177173c5ca3b2ed49a50c

Terra inhòspita. Barcelona 2048.

M. Dolors Millat

Edicions del Periscopi. 350 pàgines.