L’actor Simó Andreu, premi Nosferatu a Sitges

Hotel Melià de Sitges

Hotel Melià de Sitges
Hotel Melià de Sitges. Fotografia Carles Domènec.

Ens citem a la piscina de l’hotel Melià de Sitges per parlar del premi Nosferatu, que avui vespre li lliuraran al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, a la secció Brigadoon, per recordar la seva prolífica trajectòria. Són 50 anys de cinema i la participació en unes 150 pel·lícules. Recordem uns retrats que li vaig fer al seu xalet de Santa Maria. “Tots els arbres que vas veure els vaig plantar amb aquestes mans”, i fa el gest pagès d’escopir-se les mans. “Els premis signifiquen que tens 73 anys i que he estat a moltes de guerres i que alguna de les pel·lícules que has fet han agradat”, em situa. Fa set anys, al mateix festival, Tarantino explicà que una de les seves pel·lícules preferides és ‘La novia ensangrentada’ que protagonitzà l’actor de Sa Pobla.  El llargmetratge de Vicente Aranda inspirà l’escena més sanguinària de ‘Pulp Fiction’.

Sitges
Sitges. Fotografia Carles Domènec.
Sitges

Parlem del mètode Stanivslaski i de la conversa entre Marcello Mastroianni i Vittorio Gassmann, publicada la premsa, en què desmitificaven la necessitat de convertir-se en jugador de beisbol per interpretar aquest paper. “Els millors actors són els mediterranis, els altres per ventura tenen una millor formació acadèmica però noltros tenim més intuïció”, assegurà Andreu, qui argumentà que “estic en contra del mètode, recordo la lectura de ‘La paradoxa d’un comediant’ de Diderot, on per interpretar un pare que ha perdut un fill a la guerra no s’ha de menester ni la paternitat, ni haver viscut una guerra on hi has perdut un fill”. L’actor mallorquí tria la capacitat d’observar com a centre de la seva interpretació. “De petit, jo he estat en molts funerals, conec molts casos, he vist els plors d’un pare que ha perdut un fill i podria imitar els seus gestos”. Andreu m’avisà que “el positiu del mediterranis i de ser d’un poble com Sa Pobla és que el cafè dels senyors es trobava al costat del cafè dels pagesos, en una taula parlaven d’unes coses i a la veïna d’unes altres, és una qüestió d’observar, una cosa més difícil de fer si vius aïllat, al Middle West, en una casa amb jardí on del teu veí no se senten els pets”.

Sitges
Simó Andreu a Sitges. Fotografia de Carles Domènec.

Hores més tard, la recollida del premi va precedida a l’auditori del Festival per la projecció de fragments d’algunes de les pel·lícules de Simó Andreu, interpretades en català, castellà, anglès, francès i italià. És fàcil perdre-s’hi. Aquests són alguns noms il·lustres que formen part de la seva filmografia: ‘James Bond’, ‘Ben Hur’, ‘Bridget Jones’ ,’El mar’, ‘El sacerdote’, ‘Los placeres ocultos’; o companys de viatge com Paul Verhoeven, Milos Forman, Fernando Fernán Gómez o Halle Berry, entre molts d’altres.

TEXT I FOTOGRAFIES DE CARLES DOMÈNEC.

Sitges. Fotografia de Carles Domènec.
Sitges. Fotografia de Carles Domènec.
Sitges.