Les incerteses i les dificultats de Jaume Cabré

Jaume Cabré. © Fotografia de Carles Domènec
Jaume Cabré. © Fotografia de Carles Domènec
Jaume Cabré. © Fotografia de Carles Domènec

Jaume Cabré ens avisa que s’ha de desconfiar dels novel·listes que no llegeixen poesia. És un pensament de joventut que s’ha convertit en recurrent: ” la poesia és la base de la literatura”. I ens recorda que Joan Margarit precisament aconsella els joves poetes que llegeixin poesia. Cabré i Margarit estableixen així un curiós diàleg però també ens fan reflexionar. Per la seva importància, ressò i edat, s’han repartit ells dos la literatura d’aquest país: Cabré la novel·la i Margarit la poesia?

Cabré acaba de publicar ‘Les incerteses. Sobre la creació del món’. Són unes notes. Segons l’autor, “una obra de caire terapèutic, quan acabo una novel·la que m’ha desgastat molt, cerco sempre una vida per solucionar-ho”. Cabré explicà que “és un llibre que reflecteix el meu estat d’ànim, a mida que em faig gran les coses es veuen menys clares, tinc més dubtes, cada vegada em costa més escriure, crear un món, una il·lusió, uns sentiments, que la novel·la agafi sentit per ella mateixa”.

Carles Domènec

Joan Margarit © Fotografia de Carles Domènec
Joan Margarit © Fotografia de Carles Domènec