La sirena negra que ens salva (o no).

Badia de Palma © Fotografia de Carles Domènec
Badia de Palma  © Fotografia de Carles Domènec
Badia de Palma © Fotografia de Carles Domènec

La sirena que apareix al mateix temps que els perills mortals, al fons del mar, per salvar-nos i encisar-nos, és la protagonista de la darrera novel·la de Sebastià Bennasar (Palma, 1976). És bella i negra, sorgeix frontalment, captiva els desitjos de personatges de totes les èpoques, i du de corcoll el narrador del llibre, que persegueix les seves traces per diverses ciutats del món.

‘Cants de sirena negra’ (Edicions Saldonar) representa el 28è llibre en solitari de l’autor. Els seus lectors fidels hi reconeixeran els paisatges literaris i vitals de Bennasar. El personatge principal navega a bord del Morning Star, nom agafat de la pel·lícula de pirates ‘L’illa dels caps tallats’. La recerca de les claus per trobar la dona amb cua de peix el durà a indrets que també formen part de la biografia de l’escriptor: els blaus turquesa de Cabrera i el gaudi del mar que ha descobert amb els pares, l’artístic barri llatí de París, la conversa portuguesa sense alarmes de rellotge, els orígens mallorquins, la presència renaixentista de Florència, la història contemporània d’Eivissa, l’estimada costa valenciana o la Costa da Morte on el mateix Bennasar visqué com a periodista els primers dies de l’efecte de la marea negra del Prestige.

A més, la història recrea destinacions de caire literari i un homenatge explícit a les novel·les d’aventures. “L’illa del tresor de Robert Louis Stevenson, considerada per molts com a la millor novel·la d’aventures de tots els temps, és el meu llibre preferit; 20.000 llegües de viatge submarí de Jules Verne, que posa la pista sobre el tresor enterrat a la badia de Verne i contra el colonialisme anglès; les imprescindibles Lord Jim, El cor de les tenebres i L’agent secret de Joseph Conrad, Els tigres de Mompracem d’Emilio Salgari perquè cal reivindicar un home que ens ha fet somiar amb pirates, venjances i mars llunyanes; i Moby Dick d’Herman Melville, la més complicada i llarga de totes, però una obra mestra de la literatura”,  recorda Bennasar.

Per al públic jove, ‘Cants de sirena negra’ és un relat fantasiós, amb la música de fons de l’amor ideal, que ofereix un repertori de codis per reivindicar la importància de l’aventura en la temptativa d’entrada a l’edat adulta. Per als lectors adults, precisament, la novel·la significarà un retorn a la joventut: la constatació que el món dels somnis té una incidència directa en la vitalitat de les persones i l’aprofitament de les possibilitats de la vida.

Carles Domènec.

Cants de sirena negra serà presentada per l’autor i la consellera Esperança Camps a la llibreria Abacus de Palma, el proper dia 29 de juliol a les 19h.