EL FRANQUISME PERMANENT

Una de les aliances editorials més profitoses dels darrers temps és la que ha unit els periodistes del grup Barnils -format per periodistes de múltiples mitjans amb una vocació comuna que és el periodisme d’investigació- amb l’editorial Saldonar (membre del grup d’editorials independents que formen Llegir en Català). Gràcies als punts d’encontre entre uns i l’altra ha nascut la col·lecció periodistes que demostra que, malauradament, el millor periodisme d’investigació es fa avui en dia en format llibre (quelcom que el món anglosaxó ja sabia i que demostra que molt possiblement si començassin la seva carrera periodistes com Woodward i Bernstein no trobarien cap mitjà en paper on treballar).

El quart llibre de la col·lecció és El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas i Vilar, que en els darrers temps s’ha convertit en un dels llibres revelació de la temporada. Quins són els mèrits perquè aquest periodista (Girona, 1984) hagi aconseguit una bona resposta del públic i de la crítica? Doncs molt senzill: honestedat, rigor i ganes de tocar el voraviu. En definitiva, periodisme d’investigació ben fet (passa que n’hi ha tan poc, que quan en trobem és com quan vas a un restaurant i el pa es bo). El llibre se cenyeix a la centena llarga de pàgines marca de la casa i parteix d’un punt de vista molt interessant: una comparativa entre les transicions a Portugal i Grècia -la dictadura més llarga d’Europa d’una banda i la democràcia segrestada pel cop d’Estat dels Coronels de l’altra- que demostra que aquí no hi va haver cap mena de ruptura sinó que el franquisme ha continuat infiltrat en totes les estructures de poder de l’Estat.

I és que com demostra Salellas, el franquisme va molt més enllà de la nomenclatura de determinats carrers a les principals ciutats dels Països Catalans (i de la resta de l’Estat) perquè la pervivència del franquisme ha imperat al llarg del temps i demostra que la transició és una gran fal·làcia. El franquisme continua imperant entre nosaltres. Aquest és un llibre valent, ben escrit i documentat que pot ajudar a clarificar on i com hem de situar alguns dels prohoms que ens governen i lideren.  Val la pena que aquesta col·lecció continuï amb bon peu com fins ara.

SEBASTIÀ BENNASAR

El franquisme que no marxa

Lluc Salellas i Vilar

Saldonar

Barcelona, 2015

126 pàgines.