ELS TEMPLERS PRENEN EL CASTELL DE BELLVER

El castell de Bellver, una autèntica meravella arquitectònica i un dels quatre únics castells gòtics de planta circular d’Europa, serà envaït pels templers a partir de demà. Serà en forma cinematogràfica gràcies a un cicle de pel·lícules acompanyat de conferències que ha coordinat el periodista Francesc Rotger. El castell va iniciar la seva construcció en el temps de Jaume II, fill del Rei en Jaume i es dóna la circumstància que el Conqueridor -que entre moltes altres coses amb la conquesta va propiciar el repoblament de Mallorca i del Regne de València, el procés pel qual va instaurar-se en ambdós territoris el català com a única llengua pròpia – va ser educat pels templers al castell de Montsó després de ser rescatat de Simó de Montfort i de la mort del seu pare. Per tant, el lligam amb els templers és molt intens i interessant del que es podria pensar en un primer moment i de fet, durant el regnat del Conqueridor els Templers varen viure la seva màxima etapa d’esplendor fins que al començament del segle XIV varen ser perseguits i l’ordre prohibida.

Des de demà a Bellver es podrà veure el cicle ‘Els templers: història i misteri’ que s’inclou en el cicle de nits gòtiques del castell. Segons expliquen els organitzadors, “el cicle té com a objectiu relacionar els templers amb Mallorca i, per això, es projectaran tres pel·lícules. Prèviament, un expert en la matèria farà una introducció històrica per situar la temàtica. L’activitat és gratuïta i es farà a la capella del primer pis del castell de Bellver a les 20.00 hores”.

Els films que es projectaran són els següents

-11 de setembre: “El reino de los cielos”, del director Ridley Scott. Abans, Jordi Maiz xerrarà sobre les ordres de cavalleria. Maiz és doctor en Història, professor de la UNED i editor del web medievalismo.org.

-9 d’octubre: “Arn, el caballero templario”, de Peter Flinth. Lluís Tudela parlarà sobre els banquers de Déu. Tudela és doctor europeu en Història Medieval i també professor de la UNED.

-23 d’octubre: “Ivanhoe”, de Richard Thorpe. Antonio Ortega Villoslada tractarà el tema de la navegació dels templers i els intercanvis comercials. Ortega és doctor en Història, professor de la UNED i membre numerari de la Reial Acadèmia d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics.

Així doncs, els templers prenen el castell!