“Cerquem un públic exigent que vulgui sortir dels camins més fàcils”

El nom no podia estar millor escollit: La Temerària. I és que en aquests temps que corren obrir llibreries és quasi una heroïcitat. Àlvar Masllorens, amb una llarga experiència en el sector, ha fet l’aposta per oferir des del número 7 del carrer de la Unió de Terrassa aquesta nova oferta als seus ciutadans. Podeu segui les activitats de la llibreria tant al facebook (www.facebook.com/llibreriatemeraria) com a twitter (@temeraria2015)

-Per què obrir una llibreria en un moment en què veiem que se’n tanquen moltes?

-Creiem en la pervivència del llibre en paper, però segurament la dinàmica de les llibreries avui està canviant. Tanquen moltes llibreries, certament, la majoria de les quals amb una estructura pesant i unes dimensions determinades, o localitzades lluny d’on hi ha trànsit de clients. En canvi, les que estem obrint som més petites i amb projectes més personals, segurament.

-Què trobaran els clients que s’acostin a la Temerària?

-La Temerària és una llibreria general especialitzada en literatura per a totes les edats i en humanitats. Hi trobaran, també, una agenda cultural que pretén ser rica en les formulacions i diversa en l’oferta; així, a banda de presentacions, xerrades i club de lectura, hi trobaran debats, lectures de teatre, de poesia i música clàssica en directe, i també jazz. Procurem apostar per les petites editorials i allò que no té tant de ressò en els mitjans però que ens sembla de qualitat. I també allò més comercial, que hi serà però no potenciarem (perquè no li cal).

-Fins a quin punt la llibreria es complementarà amb les funcions de centre cultural, com sembla que és el model d’èxit que ara funciona en altres indrets?

-Des del primer dia hem dit que La Temerària ofereix el seu petit espai a la ciutat. Volem ser un dinamitzador més d’una ciutat ja de per sí prou activa; volem donar veu a aquells a qui potser els costaria més de trobar un espai on oferir allò que volen donar. I la pròpia dinamització creada des de la llibreria aportarà el seu gra de sorra. Estem convençuts que aquesta és una tasca inherent a la llibreria.

-A què aspira La Temerària?

-La Temerària aspira a ser un centre de trobada de la ciutat. On es generin activitats culturals i hi hagi intercanvi amb els lectors. I, per descomptat, a rendibilitzar el negoci, que és la base on se sustenta la resta del projecte.

-Quin paper hi jugaran i hi tindran les editorials independents a les lleixes de la llibreria?

-Tal com hem expressat repetidament, volem potenciar les editorials petites i independents. També és cert que el mercat produeix allò que produeix; és a dir, aparentment hi ha grans similituds entre llibreries, però també estem convençuts que, finalment, la tria que es fa marca molt el caràcter de la llibreria. La nostra intenció, que de moment està obtenint una bona resposta per part dels lectors, és que el fons s’alimenti de manera molt significativa amb aquest tipus d’editorials, alhora que les nostres activitats també les prioritzarà.

-Per què algú s’ha de fer client d’aquesta llibreria?

-Entenem que allò que oferim no es troba, ara mateix, al centre de la nostra ciutat. Creiem que som generadors d’activitats i alhora cerquem un públic exigent que vulgui sortir dels camins més fàcils, que ens acompanyin en la passió per la lectura, en un diàleg perpetu entre lectors, entre els quals ens hi comptem.

SEBASTIÀ BENNASAR