La moda que ens espera

Un dron sobrevola l'estadi de Luxemburg. Fotografia de Carles Domènec.

Minut 36. El Dudelange de Luxemburg perd a casa per dos gols a zero contra el Karabakh d’Azerbaidjan, en un partit de la competició de l’Europa League. De sobte, un dron apareix per un dels fons de l’estadi. Creua el camp amb rapidesa i s’acosta a la zona en què animen els aficionats àzeris. Alguns d’ells es posen com energúmens, pugen les tanques i envaeixen el camp. Comencen les corredisses per tot l’estadi. Agents de seguretat, policies i, fins i tot, jugadors tracten d’aturar que dos aficionats del Karabakh entrin al terreny de joc. Les sirenes de la policia comencen a ressonar procedents del perímetre de l’estadi. Els jugadors de l’equip d’Azerbaidjan no volen seguir jugant. Se’n van. Algun d’ells intenta copejar i derrocar el dron a pilotades, sense èxit. El dron du penjada la bandera de la República d’Artsaj. És la bandera armènia amb l’escut de Nagorno- Karabakh. 

Un dron amb la bandera de la República d’Artsaj es dirigeix a l’afició del Karabakh d’Azerbaidjan. Fotografia de Carles Domènec.

Hi ha un precedent d’un dron a un estadi: la suspensió del partit de futbol entre Sèrbia i Albània, l’octubre de 2014, en la fase de classificació de l’Eurocopa 2016. En aquella ocasió, un dron amb la bandera albanesa creuà el camp. El jugador serbi Mitrovic pegà una estirada a la bandera albanesa i aconseguí desferrar-la del dron. El gest provocà l’enfrontament entre futbolistes dels dos països i, tot seguit, el de les dues aficions rivals. 

Forces de seguretat i jugadors eviten que un seguidor del Karabakh entri al camp. Fotografia de Carles Domènec.

A Luxemburg, al cap de pocs minuts de l’aparició del dron, dos joves el recuperaren, fent-lo volar fins al punt d’origen, d’on havia sorgit. Els dos homes el recolliren enfilats al terrat dels vestuaris del club de tenis que limita amb l’estadi de futbol. El grup ultra FAF, d’Armènia, reivindicà més tard l’operació. El partit se suspengué, perquè els jugadors del Karabakh decidiren anar-se’n del camp, però es reprengué  a la mitja hora. El ministre d’esport luxemburguès, Dan Kersch, demanà perdó per la megafonia de l’estadi, pel que acabava de passar. 

Recuperació del dron per part de dos ultres armenis del FAF. Fotografia de Carles Domènec.

De ben segur, que no serà aquesta la darrera vegada que veurem protestes amb drons. A Luxemburg, la cosa podia haver superat la categoria de simple anècdota, donat que Armènia va adquirir drons militars fets a Artsaj, per formar part de l’arsenal de les forces armades armènies i l’ús d’aquests aparells podia haver representat un símbol i una revenja. Precisament, Israel va acusar un fabricant de drons d’Azerbaidjan de bombardejar a soldats armenis a Artsaj. L’aparició d’un dron a l’estadi del Dudelange, direcció a l’afició d’Azerbaidjan podia presagiar un final més tràgic, si aquest hagués impactat contra l’afició de l’equip visitant o hauria dut algun tipus d’explosiu.

Seguidors del Karabakh. Fotografia de Carles Domènec
El partit aturar a causa del dron. Fotografia de Carles Domènec.
L’afició del Karabakh. Fotografia de Carles Domènec.

Armènia i Azerbaidjan lluiten pel territori muntanyós de Nagorno-Karabaj des de la desaparició de l’URSS, en un conflicte armat molt cruel i ple de forces mercenàries. Es tracta d’una regió autònoma de l’Azerbaidjan, autoproclamada república independent, però no ha estat oficialment reconeguda. És un territori àzeri de majoria armènia. 

Carles Domènec, Luxemburg.