Ernest Hemingway a Gertrude Stein, des de ‘San Fermín’

Pamplona. Juliol 1923.

Ernest Hemingway (1899-1961) envià aquesta postal a Gertrude Stein (1874- 1946) i Alice B. Toklas (1877 – 1967) el 13 de juliol de l’any 1923, des de Pamplona. A la fotografia, l’escriptor s’identifica amb alguns dels seus amics.

Un any abans, Hemingway i la seva dona s’havien instal·lat a París, on conegueren Stein i Toklas. Stein es referí, per primera vegada, de ‘Lost Generation’, per parlar dels joves que lluitaven per sobreviure en el context dels anys posteriors a la Primera Guerra Mundial, entre els quals entrava, per edat, Hemingway. Però el futur premi Nobel era un home d’acció. Una entrevista a Clemenceau, ex-primer ministre francès, al Toronto Star, el catapultà a futures entrevistes il·lustres, com la que va fer a Mussolini. 

Alice B Toklas i Gertrude Stein

Precisament, el diari La Vanguardia explicava fa uns dies (3/7/2020) que Cambridge University Press acaba de publicar The Letters of Ernest Hemingway, amb la correspondència de Hemingway amb familiars, amics i escriptors com John Dos Passos, Ezra Pound (una de les seves majors influències en la seva carrera literària) o Scott Fitzgerald. A La Vanguardia s’esmenta la desavinença entre Gerturde Stein i Hemingway, a partir del llibre ‘The Autobiography of Alice B. Toklas’ (publicada, en català, fa un any per L’Avenç, i a Lumen, en castellà), en què la de Pennsylvannia fa referència, entre moltes altres anècdotes, al temps en què visqué amb Toklas al barri del Terreno de Palma. 

Carles Domènec.