Isabel Allende, Premi Liber 2020 a l’autora hispanoamericana més destacada

Isabel Allende. Fotografia de Liber.

LIBER . L’escriptora i periodista xilena Isabel Allende ha estat escollida Premi Liber 2020 a l’autora hispanoamericana més destacada. Amb aquest guardó, la Junta Directiva de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) vol destacar la seva dilatada trajectòria literària i el seu esforç per arribar a lectors d’arreu del món i de totes les edats amb diferents gèneres que van des de l’autobiografia fins a la ficció, en els quals s’inclou la descripció d’esdeveniments històrics importants.Amb més de 74 milions de llibres venuts, Isabel Allende s’ha convertit en una de les autores més llegides arreu, amb 24 obres que han estat traduïdes a més de 42 idiomes i que han estat aclamades per la crítica. El reconeixement mundial li va arribar l’any 1982 amb la publicació de la seva primera novel·la, La Casa de los Espíritus, que va començar com una carta de comiat al seu avi moribund. Des de llavors, ha aconseguit atraure nombrosos lectors. Entre les seves obres destaquen: De Amor y de Sombra, Eva Luna, Hija de la Fortuna, Paula, El Amante Japonés, Más allá del invierno, y, recientemente, Largo Pétalo de Mar.

Filla del diplomàtic xilè Tomás Allende, cosí de Salvador Allende, president de Xile entre 1970-1973 i de Francisca Llona Barros, Isabel Allende va néixer a Lima el 1942, es va criar a Xile i va obtenir la nacionalitat nord-americana el 1993. Compta amb més de 15 doctorats honorífics internacionals, inclòs un per la Universitat de Harvard (Boston). Ha rebut el Premi Nacional de Literatura de Xile el 2010, el Premi PEN Center Lifetime Achievement d’Estats Units el 2016; el Premi Califòrnia Hall of Fame d’Estats Units, el 2016; el Premi Anisfield-Wolf Lifetime Achievement, el 2017, entre molts altres. A més, el 2014, el president Barack Obama li va atorgar la Medalla Presidencial de la Llibertat i, el 2018, va rebre la Medalla d’Honor del National Book Award dels Estats Units.

A més del seu treball com a escriptora, Allende també dedica gran part del seu temps als drets humans. El 1996, va crear la Fundació Isabel Allende que té com a objectiu la protecció i empoderament dels drets de dones i nenes al món.

El lliurament d’aquest Premi Liber es realitzarà el 27 d’octubre a l’Arts Santa Mònica, de Barcelona, en el marc de les activitats de la fira Liber 2020, que aquest any, a causa de la situació excepcional derivada de la crisi sanitària es celebrarà de manera virtual. Al mateix acte es lliuraran, a més, el premi al Foment de la lectura en mitjans de comunicació al lloc web literari Zenda, el premi a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària a la sèrie “El Vecino” de Netflix; el premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any a la cadena de llibreries Elkar del País Basc i Navarra, i el premi a el foment de la lectura a biblioteques obertes a el públic a la Biblioteca Eugenio Trías de Madrid. A més, s’homenatjarà a un editor per la seva trajectòria en el món del llibre, el nom del qual es donarà a conèixer pròximament.

Organitzada per Fira de Barcelona, Liber 2020 està patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX España Exportación e Inversiones, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), i compta amb la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya i Acción Cultural Española (AC / E).