Carrère i els límits de la literatura de no ficció

Emmanuel Carrère. Formentor, Mallorca. Fotografia de Carles Domènec.

Aquests dies, el món literari francès protagonitza un interessant debat sobre els límits de la literatura de no-ficció, a causa de la publicació de la novel·la ‘Yoga‘ d’Emmanuel Carrère, que ja ha venut gairebé 200.000 exemplars i ha rebut unes crítiques excel·lents. 


Seleccionada inicialment al premi Goncourt, l’obra no ha superat la segona ronda del prestigiós guardó. La notícia ha aparegut a les principals capçaleres franceses, argumentant una probable relació de causa-efecte entre la denúncia de l’ex dona de Carrère i el descart de la novel·la al Goncourt. Helène Devynck es queixa que Carrère, el seu exmarit, no ha respectat el contracte segons el qual ella no havia d’aparèixer a la novel·la. Devynk l’acusa de sortir al llibre sense el seu consentiment i explica que “el relat esvaeix la frontera entre la ficció i la mentida, fent veure que la literatura és el lloc on s’expressa la veritat“. En canvi, Carrère explicà, en un article publicat al diari Libération, que la seva exmuller va poder corregir i rectificar el text original dues vegades, abans de la publicació.


Segons declarà Carrère al diari Le Monde (el 26 d’agost), “Yoga narra una crisi existencial que es desfermà durant quatre anys, a partir de 2015. A l’inici, tenia la intenció d’escriure un llibre sobre el ioga. Aquella crisi existencial va fer anar més enllà de les intencions primeres del projecte del llibre, integrant-hi altres elements”.

La segona ronda del Goncourt ha seleccionat les vuit obres següents: 

– Mohammed Aïssaoui, “Les Funambules” (Gallimard)

– Djaïli Amadou Amal, “Les Impatientes” (Emmanuelle Collas)

– Miguel Bonnefoy, “Héritage” (Rivages)

– Irène Frain, “Un crime sans importance” (Seuil)

– Hervé Le Tellier, “L’Anomalie” (Gallimard)

– Jean-Pierre Martin, “Mes fous” (L’Olivier)

– Maël Renouard, “L’Historiographe du Royaume” (Grasset)

– Camille de Toledo, “Thésée, sa vie nouvelle” (Verdier)

La tercera ronda del Goncourt tindrà lloc el 27 d’octubre. L’obra guanyadora final es donarà a conèixer el 10 de noviembre. 

Carles Domènec