‘Joana E.’ de la companyia Galiana Teatre guanya el Bòtil 2020

L’obra guanyadora del Bòtil 2020, el concurs de Teatre i Literatura, en la seva novena edició ha estat ‘Joana E.’ basada en el llibre homònim de l’escriptora manacorina Maria Antònia Oliver duita escena per la companyia Galiana Teatre.

‘Joana E.’ es va imposar aquest divendres 23 d’octubre a la final del Bòtil 2020 realitzada a l’espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar. La peça competia amb l’obra ‘Cometagiroavió‘ de la companyia Centimets Teatre amb Xesca Puigserver i Irene Soler i direcció de Pau Cirer; basada en el llibre ‘Miracle a Llucmajor’ de Sebastià Alzamora sobre la figura de Pere de Son Gall.


El jurat ha valorat de ‘Joana E.’ que “és una aposta per escenificar una de les novel·les més representatives dels premis de les lletres catalanes, MA Oliver, amb una visió centrada en l’empoderament de la dona des de l’època més convulsa del segle XX”.

El jurat ha estat format per:- Magalí Homs, en representació de Tantàgota / Flic (festival de literatura i arts infantil i juvenil)- Carlota Oliva, en representació de la Fundació Mallorca Literària.- Jaume Miró, en representació de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana).- Javier Matesanz, crític teatral.- Rafel Duran, director escènic.- Martí Fons, en representació de l’ESADIB (Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears).- Marga Salom, en representació de la Delegació per la Presidència per a la Cultura del Govern de les Illes Balears i coordinadora del programa ‘Viu la Cultura’.- Jaume Gomila, en representació de Sa Xerxa de Teatre.


L’escriptora Maria Antònia Oliver, Barcelona. Fotografia de Carles Domènec.

Els intèrprets de ‘Joana E.’ és interpretada són Catalina Florit, Francesca Vadell i Toni-Lluís Reyes, que també n’ha fet la dramatúrgia a partir de la novel·la de Maria Antònia Oliver també de títol ‘Joana E.’ (Premi Prudenci Bertrana). 

Sinopsi: Na Joana E. té una vida plàcida entre Ciutat i una finca que la família té a pocs quilòmetres Son Galiana. Envoltada per l’amor dels seus pares i de la dida Maciana, creix en un ambient relaxat sense gaires preocupacions, fins que els seus pares moren en un accident de trànsit. A partir d’aquest moment sorgeixen tots els problemes, que haurà d’enfrontar i que ja l’acompanyaran per sempre.

Premis

La peça guanyadora, ‘Joana E.’ participarà de la Xarxa Alcover de Teatre. Les dues obres finalistes es podran veure a la FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil que comença aquest divendres 30 d’octubre a Vilafranca de Bonany i fins al 28 de novembre.

L’obra guanyadora del BÒTIL 2020, ‘Joana E.’ serà programada per:


– Ajuntament de Palma: Tot i molt / Escena+- Teatre Principal de Maó

– Ajuntament de Santa Eulària des Riu- Consell Insular de Formentera

– Ajuntament de Manacor – Departament de Cultura

– Ajuntament d’Inca – Delegació de Cultura

– FLIC – Festival de literatura i arts infantil i juvenil (Barcelona)

– Fira Litterarum – Fira d’Espectacles literaris (Móra d’Ebre)

– FIET ’20: XVIII Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, Vilafranca de Bonany

Els autors de la peça finalista, Cometagiroavió’, han guanyat 3.000 € i la companyia guanyadora, Galiana Teatre 4.000 €, així com aquesta gira.

El Bòtil és organitzat per sa Xerxa, teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i rep el suport de la Delegació per la Presidència per a la Cultura del Govern de les Illes Balears i dels vins Mesquida Mora.