La responsabilitat política de Hannah Arendt

Lleonard Muntaner Editor publica ‘Hannah Arendt. Participar del món. Escrits 1941-1945’, un recull d’articles de la pensadora alemanya, escrits per a la revista Aufbau. Nascuda l’any 1966, Hannah Arendt deixà Alemanya el 1933, quan fou inhabilitada per a l’ensenyament en universitats del seu país per ser jueva. A París, es dedicà a rescatar nens jueus i enviar-los a Palestina. Fou deportada al camp de Gurns el 1940. Un visat li permeté fugir als Estats Units, on col·laborà, entre els anys 1941 i 1945, amb el setmanari alemany Aufbau.

Fou coneguda per obres com La condició humana (1958), Veritat i política, Els orígens del totalitarisme (1951), Sobre la revolució (1963) i el polèmic Eichmann a Jerusalem: un estudi sobre la banalitat del mal, en què recollia les cròniques per a The New Yorker durant el judici al nazi Adolf Eichmann, que s’havia amagat a Buenos Aires. Arendt morí a Nova York el 4 de desembre de 1975.

Explica el professor Richard J. Bernstein al New York Times, que “Arendt fou una de les primeres grans analistes polítiques que avisà del problema intractable que podia arribar a ser l’arribada creixent de refugiats”. Aquest tema fou abordat per la pensadora en algun dels articles escrits durant el període 1941-45. Una de les seves preocupacions no podria tenir, en els dies actuals, una major rellevància, i era l’anàlisi de com es convencen les masses, amb eines de propaganda que s’allunyen dels fets reals.   

El llibre que publica Lleonard Muntaner Editor inclou les actes de les reunions del Jove Grup Jueu, organitzades al llarg de l’any 1942 a Nova York i en les quals Arendt va tenir un paper molt destacat. L’editorial mallorquina ens avisa que “es tracta d’uns escrits que fins ara no s’havien traduït íntegrament a cap llengua”, i ens avança alguns dels temes tractats al volum: quina actitud tenim en situacions d’emergència, quan l’existència mateixa dels éssers humans està en perill; quines conseqüències pot tenir no intentar viure en pau amb els veïns; què significa participar i pactar; i quina responsabilitat tenim davant del món.

Carles Domènec


Participar del món. Escrits 1941-1945

Lleonard Muntaner Editor.

Edició a cura de Stefania Fantauzzi. Traducció d’Anna Soler Horta i Edgar Straehle.

216 pàgs.

22 euros.