Musclos i vi per a “El tant per cent”

Fotografia de Sebastià Bennasar

Rafael Vallbona. Fotografia de Sebastià Bennasar

Una festa a la llibreria Negra i Criminal de la Barceloneta, la primera de l’Estat espanyol especialitzada en novel·la de gènere negre i policíac, sempre s’acompanya de musclos i de vi. Dissabte passat no va ser una excepció. Per ventura podríem demanar-nos quin percentatge va ser més alt, si el dels musclos o el del vi. La pregunta seria molt pertinent, perquè el llibre que es presentava en societat era El tant per cent de Rafael Vallbona, que acaba de publicar l’editorial Al Revés en la seva col·lecció Crims.cat. És el numero 10 de la sèrie.

Vallbona és un home que es mou be en tots els gèneres literaris, que ha conreat al llarg de més d’una cinquantena de títols. Aquest periodista i professor de la Universitat Ramon Llull es mou excel·lentment en la llarga distància, però a la curta és invencible. I per això hi va haver abraçades, somriures, retrobaments. Allò habitual en el bateig muscler d’una novel·la negra a can Paco i la Montse. Però en Vallbona fins i tot va arrossegar-hi alguns alumnes seus que vingueren amb els pares. I això ja costa més d’aconseguir.

El tant per cent és una novel·la que demostra a la perfecció que el gènere negre és la gran novel·la social dels nostres temps. Corrupció immobiliària, urbanisme salvatge, pobles de la costa, comissions, impagaments, grues aturades eternament conformant un nou skyline… és una visió de l’apocalipsi nostrat. I un exemple de com el millor periodisme també es troba en el gènere de ficció.

Rafael Vallbona va fer la primera estrena del llibre i el va celebrar amb tothom, però és només el tret de sortida del periple del seu tant per cent. Demà continua i el trobareu al festival de novel·la negra en català Tiana Negra.  Qui va dir que el periodisme d’investigació havia mort?

SEBASTIÀ BENNASARCategories:Crònica

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: