Zygmunt Bauman

Diàleg al voltant de la construcció d’Europa

© Fotografia de Carles Domènec

La visita del sociòleg polonès al Born Centre Cultural de Barcelona despertà un gran interès: una columna llarguíssima d’espectadors s’enfilava pel perímetre del recinte, ja mitja hora abans de començar l’entrevista pública amb la periodista Mònica Terribas. La direcció del Born, comandat per Quim Torra, s’esforça per integrar l’oferta d’activitats en la programació natural de la ciutat. Zygmunt Bauman (Poznan, 1925) inicià dijous un cicle de cinc converses amb personalitats de la cultura per parlar de la identitat europea: Susan George (13 de març), Saskia Sassen (20 de març), Sami Naïr (27 de març i Orhan Pamuk (3 d’abril).

© Fotografia de Carles Domènec

Bauman parlà d’Europa com la casa de molts pobles diferents, del sentiments de pertinença, de la convivència entre identitats diferents, dels problemes que sorgeixen d’aquesta realitat i també dels reptes i oportunitats que se’n deriven. “Existeix un divorci entre el poder i els polítics”, insistí, i argumentà que “els electors poden canviar el govern però no les polítiques”, al referir-se al poders econòmics i les lluites d’interessos. El sociòleg pronosticà que les conseqüències de la crisi seran un desastre i que, potser, la seguiran sofrint els nostres néts.  Interessant fou el punt de vista de la ciutat com a possible estructura de govern al futur, per davant dels rígids i feixucs governs estatals. “La construcció de les nacions modernes no ha acabat”, digué Bauman, i recordà que “el diàleg significa exposar-se al risc de ser convençut amb l’aspiració de cooperar perquè totes les parts en surtin beneficiades.

© Fotografies de Carles Domènec
© Fotografies de Carles Domènec

 

 

 

 

Aquests retrats són de poc abans de l’inici de la conversa.

TEXT I FOTOGRAFIES DE CARLES DOMÈNEC.

Tres títols en català, a destacar de l’autor:
Una aventura anomenada Europa. Arcàdia. 2006.
Temps líquids: viure en una època d’incertesa. Viena Edicions. 2011.
Globalització: les conseqüències humanes. Pòrtic. 2001.