Llibreria Saltamartí

“Treballant entre llibres pots compartir la felicitat”

La llibreria Saltamartí de Badalona celebra els seus primers deu anys d’existència

Fotografia de Sebastià Bennasar
Fotografia de Sebastià Bennasar

Han passat deu anys d’ençà que la Sílvia Muntané i el Gerard Remendo varen decidir obrir les portes de la seva llibrera, Saltamartí, al centre comercial de Badalona, al carrer Canonge Bananera. Són deu anys de complicitat amb els lectors, escriptors, editors, distribuïdors i amb els badalonins, ja que la llibreria ha esdevingut una referència a la ciutat. En aquests temps que corren no és fàcil celebrar aniversaris com aquests…

Per què vau obrir la llibreria?

-Teníem un somni, però tot ve d’antic. Jo (Gerard) a la fàbrica on treballava ja muntava el Sant Jordi. A la llibreria Leviatán ens deixaven els llibres i a la porta del vestidor els veníem. Jo anava i venia de la fàbrica, vaig demanar-ne una excedència per dedicar-me a la política, després hi vaig tornar, però quan hi va haver el primer ERO m’hi van incloure i amb la indemnització vaig pensar la possibilitat de muntar una llibreria, i ho vaig pensar just quan vaig passar davant de la porta de la nostra. En el meu cas (Sílvia) vaig tenir sort. El meu marit, el Marcel, treballava amb el Gerard i sabia que ell muntaria la llibreria i la meva màxima il·lusió de tota la vida havia estat ser dependenta d’una llibreria, així que vam parlar-ne i va sorgir la simbiosi. Va ser tot molt ràpid. Vaig aconseguir que m’acomiadessin de la feina i aquí estam. Jo hi venia com a sòcia pensant que aquest era el somni del Gerard i que no duraríem més de dos anys i mira.

-Quin és el secret per durar deu anys com heu fet vosaltres?

-Jo crec que ha estat començar de grans. Nosaltres hem fet de tot i aquí hi som fent una feina molt bonica. Estar entre llibres és una feina extraordinària, pots compartir la felicitat.

-Un dels models de l’èxit és ser conscient del que sou, dels metres que teniu, del vostre públic?

-Sí, i malgrat tot ens ho hem de recordar cada dia. Quan vam començar no sabíem res, no havíem fet mai de llibreters i hem d’agrair molt el suport que vàrem tenir de la gent de les llibreries Robafaves i Etcètera que ens varen ajudar molt. Nosaltres som conscients que som petits i que aquest és un mercat d’oferta on l’atenció al client és fonamental. Però el llibre és un objectes preciós que si l’acostes acaba seduint a la gent, el que passa és que com a llibreter has d’encomanar la passió per la lectura, el desig de llegir.

Fotografia de Sebastià Bennasar
Fotografia de Sebastià Bennasar

-I el vostre èxit ha passat per arrelar-vos a Badalona, convertint aquesta llibreria de fora de Barcelona en un dels punts claus de les agendes dels escriptors i editors…

-Nosaltres hem pres el relleu a la generació que muntaven llibreries els setantes i primers vuitanta, als quals devem moltes coses. És una generació de gent que s’ha fet gran darrera el mostrador, però nosaltres ja formem part d’aquestes llibreries noves que han arrencat amb moltes ganes i amb força i ho hem aconseguit en base a que formem un bon equip i ens complementem. I és clar, hi ha l’empatia amb la gent, el fet que aquí ja ens coneixien i que hem obtingut resposta des del primer moment i tot ha estat clau per aconseguir fer aquests deu anys.

SEBASTIÀ BENNASAR