Mor l’editor Josep Forment

Fotografia realitzada el dia abans de la mort sobtada de Josep Forment
Fotografia realitzada el dia abans de la mort sobtada de Josep Forment
Fotografia realitzada el dia abans de la mort sobtada de Josep Forment

Era un dels fundadors de AlRevés, on va impulsar la novel·la negra en català

L’editor Josep Forment va morir ahir a Barcelona de forma sobtada. Havia nascut a Bossòst, a la Vall d’Aran, el 1962 i s’havia format en literatura però també en direcció cinematogràfica. Tot i això, la seva principal activitat professional havia estat vinculada amb el món editorial, on havia destacat la seva tasca com a comercial en diferents projectes fins que va entrar de ple en la direcció literària, sobretot en el darrer projecte en el qual va estar implicat: l’editorial Al Revés.

L’editorial, que està especialitzada en novel·la negra i que edita la col·lecció en català Crims.cat, incorporava així un autèntic especialista en el treball amb els llibres que enfortia notablement la relació entre autor i editor de cara a aconseguir un producte final de la màxima qualitat i molt acurat. Forment, que acumulava un gran bagatge lector i molta experiència en el sector, en els darrers temps estava alertant de forma constant de la pèrdua de prescriptors literaris i de com això podia afectar a la creació de nous lectors, un aspecte que el preocupava molt.

Fotografia realitzada el dia abans de la mort sobtada de Josep Forment

10478197_1648869598670917_6438095204920230205_n

I és que darrere el seu posat d’home tranquil i discret s’hi amagava un intel·lectual rigorós i apassionat de la seva feina. Les seves intervencions públiques en nombrosos debats sobre novel·la negra i literatura, així com les seves col·laboracions radiofòniques contribuïen a veure l’home savi que s’amagava al darrere del somriure entre franc i murri de qui ha viscut moltes batalles. La darrera intervenció pública va ser el passat dimarts al vespre, poques hores abans de la mort, a la presentació de l’associació En Negre.

La seva pèrdua no és només la d’un editor que s’ha dedicat a publicar bons llibres d’altri, sinó que també perdem un home multifacètic: ha estat l’últim editor de Pepe Rubianes (Después de despedirme, Al Revés, un dels èxits de no ficció del passat Sant Jordi); poeta, assagista i traductor de Baudelaire, de qui va fer la versió de l’obra completa.