Internacionalitzar els autors en català i debatre sobre la cultura, els nous reptes de Llegir en Català

Setmana del Llibre en Català. Barcelona. Fotografia de Sebastià Bennasar.

L’entitat, formada per nou editorials del conjunt de l’àmbit lingüístic, estrena nova pàgina web

Setmana del Llibre en Català. Barcelona. Fotografia de Sebastià Bennasar.
Setmana del Llibre en Català. Barcelona. Fotografia de Sebastià Bennasar.

No hi ha xifres econòmiques a la mà, però la Laura Huerga, editora de Raig Verd i presidenta de Llegir en Català, assegura que “aquest any m’ha anat molt millor que l’any passat”. La resta de les nou editorials que formen part de Llegir en Català tampoc parlen de xifres però estan contentes de com ha anat l’exercici i l’experiència de sortir plegats a defensar els llibres que creuen i que fan, segons Joan Carles Girbés, “d’una manera molt artesanal, com d’un altre temps”.

Entre les nou editorials publiquen al voltant d’una setantena de títols anuals dels 10.000 que s’editen en la nostra llengua, però ho consideren “un encert, li podem dedicar tota l’atenció que cal a cada un d’ells i a l’hora de vendre’ls a fora podem defensar-los un per un”. I és que vendre els drets dels seus autors a fires com la de Frankfurt o la de Guadalajara és un dels reptes de futur d’aquesta entitat que va començar a poc a poc i que de moment ja han doblat el seu estand a la Setmana del Llibre en Català (caseta 4), han anat junts a Sant Jordi i han trepitjat territori, amb presència a fires com la de Besalú (l’any passat hi estrenaren el logo a totes les paradetes); Mora d’Ebre, Bellprat o Llinars del Vallès.

Llinars del Vallés. Fotografia de Sebastià Bennasar.
Llinars del Vallès. Fotografia de Sebastià Bennasar.

“Ho tenim molt clar, volem exportar els nostres autors perquè són molt bons”, assegura Huerga. De fet, a la nova pàgina web (lllegirencatala.cat), hi haurà un apartat destinat a la venda de drets d’autor, però la mateixa presidenta anirà a la fira de Frankfurt i ella i Ilya Pérdigo seran presents a Gualajara.

Cal recordar que les nou editorials mantenen la seva independència de criteris i les pròpies línies i estratègies comercials.

Setmana del Llibre en Català. Barcelona. Fotografia de Sebastià Bennasar.
Setmana del Llibre en Català. Barcelona. Fotografia de Sebastià Bennasar.

Però sens dubte un dels pilars més interessants del nou web és el nou apartat d’opinió sobre el món del llibre en particular i el món de la cultura en particular que es proposen mantenir i que va presentar Jordi Fernando: “tenim ganes de dir coses i de generar debat al voltant del món del llibre i de la cultura i pensem que aquest és un dels punts importants del nou web”. En aquest sentit s’ha de recordar que l’anàlisi al voltant del món del llibre era una de les reclamacions constants de Josep Forment, editor de Al Revés, a qui demà es recordarà en un acte d’homenatge a la Setmana del Llibre en Català on el grup celebra la tarda negra, la darrera de les activitats conjuntes organitzades durant aquests deu dies. També cal recordar que Girbés, de Sembra Llibres, és un opinador més o menys regular a la premsa escrita sobre assumptes editorials i amb un bon nombre de lectors.

Així doncs, l’associació d’editorials independents encara el seu segon any amb nous reptes.

SEBASTIÀ BENNASAR