L’eco d’Imitació del foc

rossello_porcel01_w

La fotografia de Rosselló-Pòrcel a la Residència d’Estudiants del carrer Urgell de Barcelona presideix el concert de Pere Pou Llompart i Andreu Riera

El tenor i compositor Pere Pou Llompart (Inca, 1963), cantant de l’Òpera de Frankfurt, estrenà divendres ‘Les flames a la fosca’, amb el pianista Andreu Riera (Manacor, 1965), a partir dels versos del poemari ‘Imitació del foc’ de Bartomeu Rosselló-Pòrcel (Palma, 1913 – El Brull, Osona, 1938).

 El concert va tenir lloc a la capella del Col·legi Major Ramon Llull de Barcelona. Dins la foscor pròpia del recital, amb la música de Pou i els seus jocs d’harmònics, plena de detalls impressionistes, fou inevitable imaginar com era el poeta jove, estudiant en aquella mateixa residència i encarregat de la biblioteca.

pere_pou01_w

El tenor i compositor Pere Pou Llompart

La composició de Pou apuntà al subconscient, a les ombres, l’obsessió del foc i els mots, els secrets compartits amb Salvador Espriu i Amàlia Tineo que s’endugueren a la tomba, l’atracció de Josep Palau Fabre per aquella poesia, i el destí frustrat de l’autor homenatjat en el centenari del seu naixement. El compositor ha treballat en ‘Les flames a la fosca’ deu anys des d’Alemanya i amb un sentiment d’enyorança a la terra mallorquina, paral·lel al que podia haver sentit Rosselló-Pòrcel des de Barcelona. El musicòleg Jordi Alomar ha empès Pou a acabar el seu treball, que ha comptat amb la complicitat de l’Espai Mallorca i la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i la Universitat de Barcelona.

llum01_w

El reflex de la pols amb la llum del focus i la música de Pou ajudaren a imaginar el jove Rosselló-Pòrcel vivint al mateix lloc on s’estrenà el concert

pere_pou04_w

Pere Pou Llompart

Pou ha construït una obra de 13 peces, els 13 poemes endreçats en un altre ordre, per formar-ne una unitat. El concert acaba al seu punt més àlgid i emotiu, amb A Mallorca, durant la guerra civil, i els versos més coneguts del tercer poemari que consolidà la figura de Rosselló-Pòrcel: “Tota la meva vida es lliga a tu, com en la nit les flames a la fosca”.

perepou_andreuriera06_w

© Pere Pou Llompart i Andreu Riera

Sanatori del Brull. Aquí morí Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

© Sanatori del Brull. Aquí morí Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

Partida de defunció de Rosselló-Pòrcel

© Partida de defunció de Rosselló-Pòrcel

Carles Domènec. TEXT I FOTOGRAFIES.Categories:Crònica

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: