Albert Villaró anuncia la tercera aventura del policia andorrà Andreu Boix

Sebastià Bennasar entrevista Albert Villaró a Tiana Negra. © Fotografia de Carles Domènec

El festival Tiana Negra dedica la primera jornada a la literatura criminal d’Andorra

Sebastià Bennasar entrevista Albert Villaró a Tiana Negra. © Fotografia de Carles Domènec
Sebastià Bennasar entrevista Albert Villaró a Tiana Negra. © Fotografia de Carles Domènec

Albert Villaró (Seu d’Urgell, 1964) ha passat uns dies a Irlanda, com sol fer cada any, capficat en l’elaboració d’una novel·la, la següent a l’obtenció del Josep Pla (2014) amb ‘Els ambaixadors”. La nova aventura recuperarà el policia andorrà Andreu Boix, protagonista de ‘Blau de Prússia’ i ‘L’escala del dolor’. L’escriptor ho anuncià divendres al festival Tiana Negra, en una entrevista pública a càrrec de Sebastià Bennasar, director de les jornades, preàmbul de BCNegra.

“M’he tancat dotze dies a Irlanda’, explicà Villaró, qui recordà que “Blau de Prússia retratava el trencament entre l’Andorra antiga i la moderna, el punt de no retorn del país dels pagesos i els contrabandistes al d’avui”.

Villaró assegurà que “Andorra és un país que s’ha d’auto abastir, ha de tenir de tot menys marina mercant, i fa que et trobis a un cafè un ministre d’interior sense cap protecció especial, i aquesta proximitat entre capes i actors socials genera una dinàmica especial”, i afegí que “tot això dóna molt de camp per córrer per a la novel·la”.

L’autor es va referir al lector andorrà: “és circumspecte i discret, en general no et comenta res”. Villaró assegurà que “escric per entendre Andorra, un país complicat d’entendre, i l’escriptura és una explicació que em serveix a mi, una mena de carta de navegació per entendre els teus veïns i que també crec que pot arribar a servir als meus companys”.

El novel·lista contà que “la novel·la ‘Els ambaixadors’ negreja i representa una segona oportunitat a la història”. De la seva ucronia, Villaró apuntà que “el més bonic que m’ha passat a la meva vida literària fou a la presentació del llibre al Born (Barcelona), a la qual hi assistiren descendents de Manuel Carrasco i Formiguera (líder democristià i nacionalista català, condemnat a mort l’any 1938 a Burgos), un fill em va donar les gràcies per haver fet viure el seu pare 15 anys més”.

En acabar l’entrevista pública, es projectà el reportatge ‘Pena Capital’ de Jorge Cebrián sobre Pere Areny Baró, el darrer condemnat a mort i executat andorrà, el 18 d’octubre de 1943, a causa de l’assassinat del seu germà Anton, per qüestions d’herència.

CARLES DOMÈNEC