Sàpiens vol posar la història de la llibertat a 15.000 cases

Redacció de Sàpiens © Fotografia de Carles Domènec
Clàudia Pujol a Sants © Fotografia de Carles Domènec
Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, a Sants © Fotografia de Carles Domènec

La revista engega el 19 d’abril la publicació d’una obra en 20 volums que repassa la història de la humanitat sota aquest concepte

Una de les conseqüències directes de la transició democràtica va passar –en el mercat editorial català- per l’ampliació i creació de grans obres en volums de moltes matèries, especialment literatura i història. I així, a la mítica història de la literatura de Molas, Riquer i Comas, se li anaren sumant històries universals, històries de Catalunya, de diferents arts, de la ciutat de Barcelona… obres magnes que poden ser a moltes cases de Catalunya i que en els temps de la informació consultable en temps real on line potser han quedat una mica obsoletes, tot i el seu innegable valor i el plaer indescriptible de la seva consulta.

Ara la revista Sàpiens ha decidit posar al mercat una obra d’aquesta mena però adaptada al segle XXI. Es tracta d’una història de la humanitat, però enfocada des de la perspectiva de la llibertat. La directora de Sàpiens, Clàudia Pujol, assegura que “la idea no és fer uns volums de consulta, sinó una obra que sigui perfectament llegible de dalt a baix i per això serà una obra periodística i actualitzada que té la singularitat de l’enfocament, en la llibertat, en un moment en què a Catalunya estam encarant la recta final de la nostra llibertat. Aquest concepte és l’eina motora de la nostra història i l’emprem en un sentit ampli, des de la socialització del foc i fins als darrers avenços”.

Redacció de Sàpiens © Fotografia de Carles Domènec
Redacció de Sàpiens © Fotografia de Carles Domènec

Aquesta història de la Humanitat naixerà amb un tiratge inicial de 15.000 exemplars i un total de 20 volums –hi ha la possibilitat de subscriure’s des de la mateixa web de Sàpiens o de comprar-los setmanalment al quiosc juntament amb algun gran diari que els posarà a la venda. Més de 50 persones estan treballant en aquest projecte “però la majoria són persones col·laboradores alienes a la redacció de Sàpiens, que és molt petita. Mantenim la fórmula, periodistes molt bons aconsellats per grans historiadors que posen tot el coneixement i el rigor al servei del lector per fer una obra amena”. Aquesta és la clau que explica l’èxit de la pròpia revista Sàpiens, que amb els seus 150 números i una fidelització molt gran dels lectors ha aconseguit canviar la perspectiva del consum tradicional de les revistes d’història al país. “Nosaltres no podem fer frivolitats, la clau sempre és el rigor, la feina d’equip i el sistema de treball que tenim molt consolidat”, assegura Pujol.

La idea va néixer el passat estiu i el setembre es va engegar la maquinària que té com a objectiu arribar el 19 d’abril amb la primera entrega –sobre la II Guerra Mundial- al quiosc. Sàpiens vol superar l’aridesa d’aquelles mítiques obres de consulta per fer que cada volum es pugui llegir de dalt a baix i per això la maquetació i alguna secció estan especialment pensades perquè aquesta història de la llibertat arribi a tothom.

“Quan vam fer El món ho ha de saber el nostre objectiu era explicar Cataunya al món, ara el que volem és explicar el món a Catalunya, aquest és l’objectiu primordial de la publicació”, assegura Pujol.

SEBASTIÀ BENNASAR