La transformació del full en blanc

MARTA GIL

Des de que em vaig prendre aquesta faceta de la divulgació de la lectura de forma més seriosa hi havia una qüestió que no deixava mai de ballar-me pel cap: com podia ser que alguns escriptors, sobretot aquells que publiquen gairebé un llibre cada any, fossin capaços de fer d’una tirada un llibre de tres-centes o quatre-centes pàgines i a més aconseguir un nivell prou alt com per no decebre els seus lectors? No es trobaven mai sense idees? No se’ls acabava mai la inspiració?

Ramon Monton respon a part d’aquestes preguntes amb la seva novel·la L’escriptor més gran del món, ja que es posa en la pell d’un escriptor que durant l’estiu es planteja el repte d’escriure una novel·la, una obra que l’ha de portar a ser el més gran escriptor del món. El problema és que aquest escriptor es trobarà amb allò que en el món es coneix com el síndrome de la pàgina en blanc o el que és el mateix, un bloqueig creatiu del qual no sabrà com sortir-ne.

Així, el centenar i escaig de pàgines que conformen la història es converteixen en un dietari en tercera persona sobre el mateix escriptor a qui veurem desesperar-se en adonar-se que els dies se li escolen en preparatius de l’espai físic, encàrrecs que li fa la seva dona, temps de joc amb els seus fills i mil fets que l’impediran trobar tan sols un tema per escriure. Un fet similar al que els passa als estudiants quan s’han de posar a preparar un treball, que mentre que s’hi posen, es preparen i comencen a treballar, ha volat el dia i ja és massa tard per fer res més.

Amb tot, aquest alter ego de Ramon Monton és capaç d’escriure unes històries breus, surrealistes de cap a peus, on els seus personatges -l’autèntica núvia de Bin Laden, Heròdot o el maharaja de Babalipur- viuen fets irracionals, inconnexos i hilarants. I mentrestant, el nostre narrador convertirà espais com la biblioteca del poble en escenaris com Sodoma i Gomorra on hi habiten personatges que són al mateix temps caricatures dels seus propis veïns.

Ramon Monton és traductor i escriptor, nascut a Sabadell el 1959. Ha publicat la novel·la El nyèbit, guanyadora del Premi de la Crítica Serra d’Or l’any 2004. És també autor de vuit llibres de contes, dos d’assaig i un recull de poemes. L’escriptor més gran del món la trobareu al catàleg d’Edicions Saldonar, a la col·lecció Narratives.

escriptor

Títol: L’escriptor més gran del món
Autor: Ramon Monton
Any de publicació: 2014
Editorial: Saldonar
Pàgines: 128