Canviar el canal

Serra de Tramuntana. Molts mallorquins hi anaven a veure els partits del Barça a TV3 © Fotografia de Carles Domènec
Serra de Tramuntana. Molts mallorquins hi anaven a veure els partits del Barça © Fotografia de Carles Domènec

Ara que ja no es pot veure el Canal 33 a Balears, podrien també silenciar el senyal del segon canal de Televisió Espanyola i s’hauran carregat la majoria de traces de qualsevol cosa que ensumi a cultura a l’espai televisiu de les Illes.

La cultura a televisió ja ha aigualit la informació susceptible d’avorrir l’espectador. Existeix un intent, sovint absurd, de facilitar la tasca de pensar a l’usuari. Els espais literaris s’han convertit en píndoles d’espais literaris i la presentació formal ha esdevingut més important que els continguts. És aquest un mal també sofert per la televisió catalana. I, en aquest context, el govern balear fa desaparèixer el suau batec que representava el Canal 33, els programes infantils i la freqüència dedicada a les notícies.

En realitat, aquesta ignorància prové de no saber respondre les qüestions fonamentals d’on venim i què som. Si reconeixem la catalanitat de la terra de Jaume I, quin sentit tenen el menyspreu i la por per tot allò que sona massa català? I, per altra banda, si algú vol expressar la seva espanyolitat des de Balears, per què no hauria de poder veure la resta de canals autonòmics de l’estat, o com a mínim tots els de les comunitats properes, per una qüestió precisament d’espanyolitat?

Hi ha dues formes d’aïllament informatiu: la supressió i la contaminació per excés. Aquesta segona és la dels nostres dies, subtil però poderosa. Moltes dades compliquen la identificació de les més importants. La primera, escollida ara pel president Bauzá, recorda les anades a la Serra de Tramuntana, cercant indrets on arribava el senyal de TV3 sense més obstacles que la distància i el mar, de molts mallorquins que volien veure en directe els partits del Barça. Han passat més de 30 anys. Tot això és massa antic, aquesta negació antediluviana de Catalunya. Mira que ho teníem fàcil a Mallorca, només havíem de menester reivindicar la nostra catalanitat i dir que era la genuïna, acusant els barcelonins de pervertir-la amb els seus xerrars xerecs. Però no, en comptes de bravejar de coneixement, han preferit el camí de la ignorància.

Revisem la programació al Canal 33 d’un dia qualsevol, per exemple la d’avui: música clàssica, informació sobre llibres, un 60 minuts sobre com fer-se multimilionari, una coproducció de la cadena francoalemanya ARTE sobre economia, Madagascar, Jazz, programes sobre la vida al mar i tota la programació infantil del Súper 3 (Les Tres Bessones, El xai Shaun, el Mic, Lazy Town, Doraemon, Els pingüins de Madagascar, Bugs Bunny, Astèrix, El cavaller Rovellat, Els germans Kratt, Scooby-Doo, Tom i Jerry i Bola de Drac) Són aquests uns continguts pertorbadors o massa catalanistes per a un ciutadà de Balears (tenint en compte que la major part de la graella la formen sèries internacionals, no catalanes, que es poden escoltar en versió original)?

Fa pocs dies, l’actor Toni Albà em recordava que hi havia gent que s’ofenia quan l’escoltava a la televisió i m’oferia una solució ben fàcil: canviar de canal. Aquest gest senzill, a l’època de les Smart Tv i les tablets, i de l’imminent ‘Internet de les coses’, els ciutadans de Balears ja no el podran fer amb els canals de cultura, infantil i notícies de la televisió catalana. Ja no tindran l’opció de rebutjar-los.

Carles Domènec

Serra de Tramuntana. Mallorca. © Fotografia de Carles Domènec
Serra de Tramuntana. Mallorca. © Fotografia de Carles Domènec

L’associació d’editorials ‘Llegir en català’ s’ha fet ressò amb preocupació de la desconnexió del Súper 3 / Canal 33 i el 3/24 i ha emès un comunicat que reproduïm i que podeu trobar al següent enllaç:

http://llegirencatala.cat/qui-resisteix-venc/

Qui resisteix venç

dimecres 1 d’abril de 2015

Vivim moments de convulsió davant l’actitud de menyspreu que, des del Govern de les Illes Balears, han adoptat envers la cultura i, de manera molt especial, la llengua catalana, idioma propi que compartim amb el Principat i el País Valencià.

Aquests dies en què la present legislatura entra en la recta final lluny de moderar aquest menyspreu envers el català, han desconnectat el Súper 3/Canal 33 i el 3/24, al·legant que tècnicament és impossible sintonitzar les freqüències d’aquests dos canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Aquesta feta arriba després de substituir TV3 pel succedani Tv3.cat, de llevar el valencià Canal 9 (abans de la seva desaparició de l’espectre) i de fulminar la Televisió de Mallorca (una autèntica televisió de proximitat, d’una qualitat més que notable i pressupost modest). A banda, que mai no hem vist la resta de canals televisions en català (bons o dolents, públics o privats) que emeten a diferents indrets del territori de parla catalana.

El panorama radiofònic en català és molt semblant al televisiu i, al paper, cinc cèntims del mateix. El Diari de Balears, l’únic que s’editava íntegrament en català a les Illes, va tancar i l’Ara Balears, que n’agafà el relleu, a hores d’ara, només surt en paper els caps de setmana. És més, algunes revistes que s’editaven en català a les Illes també han tancat i prop de la meitat dels editors, també.

Tot plegat en una legislatura que començà amb la declaració de guerra a les escoles públiques amb el tristament famós TIL, aquell decret que rere una aparença de fals trilingüisme, pretenien arraconar el català com a llengua vehicular a les escoles. No els va anar bé, però… quin panorama!

Enmig d’aquests dies tristos, molt especialment, per als nostres fills, tenim més ganes que mai d’avançar, d’anar endavant i de fer-ho clar i català. Periodistes, editors, mestres, pares… estimam la nostra llengua catalana i volem que sigui una eina útil de comunicació en sentit ampli. Per això, estam convençuts que “qui resisteix venç”.

Signa: Llegir en Català. Associació d’editorial independents.