“Que tothom hagi de tenir el dret a accedir a la cultura no vol dir que hagi de ser gratuïta”

© Fotografia de Carles
Maria Carme Roca 1El 1997, Maria Carme Roca va iniciar una singular trajectòria en el món de les lletres catalanes que l’ha duit a publicar una cinquantena de títols. Ahir dilluns va celebrar l’efemèride amb els seus amics a la casa Golferichs de Barcelona. Aquesta filòloga i historiadora assegura que té corda per estona. L’entrevistem a Bearn.
-Per què escrius?
Escric perquè no ho puc evitar. És una manera de comunicar-me i per a mi la literatura és el millor mitjà.
-Cinquanta llibres des de 1997, hi ha algun objectiu a assolir o simplement és una xifra per celebrar?
Cap objectiu en especial, només el d’anar escrivint. Em fa il·lusió haver arribat a aquesta xifra i per això la celebro, perquè no m’ha estat gens fàcil arribar-hi, però amb el benentès que no m’aturo.
-Si algú s’inicia ara en la teva producció, quins tres llibres li recomanaries de la cinquantena?
Ui, em costa molt escollir, perquè tots són les meves “creatures”, però va, te’n diré tres que es corresponen a 3 franges d’edat diferents: infantil, Sis contes revoltats, juvenil: El faedor de mentides i adults, Barcino.
-Com valoraries la situació de la literatura catalana en aquests moments?
D’una banda, la creativitat es troba en alça, però de l’altra no anem gens bé: desapareixen llibreries, programes de TV sobre llibres, aquests es pirategen o se socialitzen… Que tothom hagi de tenir el dret a accedir a la cultura no vol dir que hagi de ser gratuïta. Certes actituds van en detriment de la cultura, la convertim en amateur si el professional es veu obligat a treballar en una altra cosa.
© Fotografia de Carles
© Fotografia de Carles Domènec
-Dóna tres consells a un jove escriptor que pugui llegir aquesta entrevista…
Si el cuc de l’escriptura ja l’ha picat… que continuï llegint (llegir molt és indispensable) i que escrigui, que escrigui… fins a trobar l’estil propi. I molta constància, no s’hi val a defallir.
-Què creus que ha de tenir un bon llibre per ser considerat un bon llibre?
Un equilibri perfecte entre la forma i el contingut
-En la situació actual, creus que hi haurà oportunitats perquè hi hagi escriptors professionals?
Depèn de tots plegats. I això comença des de casa, que la família valori el llibre com un instrument de cultura, que no li sàpiga greu comprar-lo (no parlo de famílies amb mancances, parlo de les que no els dol comprar unes bambes de 100 euros, per exemple, però si un llibre que en costa 8. És important que família i escola afavoreixin la biblioteca personal dels fills, dels alumnes: ja no és tant perquè l’autor/a no es mori de gana com pel fet que si convertim la literatura en una activitat de cap de setmana, perquè l’autor/a no s’hi pot dedicar abans, això no és professional, és negatiu per a la cultura. I, per descomptat, ens cal el suport de les institucions i del govern.
-Quins són els teus mestres i per què?
El meu primer referent -devia tenir uns 10 anys- va ser R.L. Stevenson quan vaig llegir L’illa del tresor.  Em va entusiasmar aquesta història de pirates. Hi feia que estava avesada a llegir llibres “de nenes” (Sissí emperatriz, Mujercitas…), em va entusiasmar aquella història de pirates. Els autors del segle XIX són el meu gran referent: Flaubert, Toltstoi, Óscar Wilde… I de casa, Mercè Rodoreda
-Si haguéssis de valorar la teva obra, què en diries?
No em pertoca a mi valorar-la, aquesta és feina dels lectors, però diria que en la meva obra no hi ha engany, sóc molt sincera quan escric perquè necessito creure-m’ho de veritat, encara que siguin històries de ficció.
SEBASTIÀ BENNASAR