Flames a la fosca, la literatura a la ràdio

Irene Sala i Rosa Campomar a Palma © Fotografia de Carles Domènec
Irene Sala i Rosa Campomar a Palma  © Fotografia de Carles Domènec
Irene Sala i Rosa Campomar a Palma © Fotografia de Carles Domènec

Les periodistes Irene Sala i Rosa Campomar han conduït el programa literari ‘Flames a la fosca‘ a IB3 Ràdio durant 21 emissions. L’espai que hereta el títol del vers més conegut del poemari ‘Imitació del foc’ de Bartomeu Rosselló-Pòrcel tancà temporada el 30 de juny sense un futur clar. L’heroïcitat de presentar un programa de llibres a un mitjà de comunicació públic s’ha convertit en incertesa perquè no sabem si hi haurà una segona temporada de ‘Flames a la fosca’ a partir del mes de setembre. La mateixa cadena viu dins el dubte, pel model econòmic desgastat i pel canvi d’horitzó polític a les Balears que fa intuir importants i esperançadors canvis. Serà una notícia excel·lent que ‘Flames a la fosca‘ no formi part d’aquestes transformacions necessàries i segueixi endavant.

“Està bé que una ràdio pública parli de llibres, és un servei públic i hem de donar veu als creadors d’aquí, volem parlar d’una manera interessant i intentar contar-ho i presentar-ho correctament”, comenten les dues periodistes.

El programa ha combinat l’actualitat amb els temes fonamentals, segons els criteris de les conductores. “Hem intentat integrar totes les illes i relacionar els llibres amb disciplines com el teatre o el cinema”. Entre les descobertes en gairebé sis mesos d’emissió hi figuren “la reivindicació del patrimoni cultural que tenim, generat al llarg de la nostra història, amb gent d’aquí però també d’altres bandes”, asseguren.

“Parlar dels llibres sense fer-ho de la vida és impossible”, adverteixen i comenten que “treballar amb la cultura és agraït perquè s’aprèn, l’objectiu és que també sigui agraït d’escoltar”. Campomar i Sala expliquen que “hi ha el model francès de programes sobre literatura on el conductor té molt de protagonisme, molt intel·lectual, però no és el nostre estil, noltros ens fixam amb els creadors i som transmissors però no prescriptors, intentant arribar a molta de gent”. Del programa s’ha de destacar el model i el registre formal de llengua de les presentadores: “la llengua és la nostra eina, l’hem de cuidar, és fonamental que els mitjans usin un model correcte”.

Pilar Argudo i Marina Cabanis a Barcelona © Fotografia de Carles Domènec
Pilar Argudo i Marina Cabanis a Barcelona © Fotografia de Carles Domènec

Als estudis de la Cadena Ser – Ràdio Barcelona, les periodistes Pilar Argudo, directora, i Marina Cabanis presenten un altre exemple d’excel·lent programa sobre l’actualitat literària. Es tracta de ‘Punt de llibre‘, una crònica precisa i setmanal de les principals notícies sobre el món de l’escriptura. El programa guanyà l’any 2014 el premi Ràdio Associació i representa un cas insòlit en la ràdio catalana perquè ha superat la dècada en antena.

Carles Domènec.