ELS VALENCIANS, A LA CONQUESTA DEL SEU MERCAT NATURAL

Juli Alandes a València. © Fotografia de Carles Domènec.
Juli Alandes a València. © Fotografia de Carles Domènec.
Xavier Aliaga a Barcelona © Fotografia de Carles Domènec
Xavier Aliaga a Barcelona © Fotografia de Carles Domènec

Demà, a la Setmana del Llibre en Català, es produirà una anormalitat important: viurem una jornada dedicada als escriptors valencians. És clar, ens podríem preguntar si no és una gran anormalitat haver de dedicar una setmana al llibre en català essent com és la llengua l’única pròpia del país, però caldrà reconèixer que dedicar un dia als escriptors valencians que escriuen en català, açò és, l’única llengua pròpia del País Valencià, és si més no estrany. Però necessari. Per què? Doncs perquè en aquests moments la fragmentació territorial fa que sigui molt complicat trobar llibres editats a les Illes Balears o al País Valencià a tot arreu de Catalunya i perquè la visibilitat dels seus autors és pràcticament nul·la, la qual cosa és un error de dimensions tràgiques: avui per avui la literatura en català al País Valencià és de les millors que es fa en el conjunt del territori i hi ha uns quants escriptors de primer ordre que ho demostren. Demà tindreu l’oportunitat de poder-los veure. Repassem una mica el programa i alguns autors cabdals del desembarcament que es farà demà al Pla de la Catedral.

El matí comença a les 11.00 amb una presentació dels bons quefers en literatura infantil i juvenil i entre els participants destaca la presència de l’Andreu Galan, que amb Qui no sap riure no sap viure va guanyar el premi de la crítica dels escriptors valencians. És un llibre que demostra que a la literatura infantil hi ha moltes possibilitats per recórrer encara. També a les 11.00 podreu trobar signant exemplars de l’imprescindible El retorn de l’hongarès a l’Anna Moner i a Ivan Carbonell, entre d’altres, parlant de L’assaig de la memòria, l’altra taula rodona que inaugura el matí. Carbonell és un dels autors més en forma i arriba amb Fantasmes al palauLa paciència del minotaure.

A les 11.45 és molt recomanable el cara a cara sobre actualitat valenciana que faran en Francesc Viadel i Toni Mollà, dos homes de pes en la configuració i anàlisi de la realitat valenciana, una realitat que coneix molt bé Xavier Aliaga, cap de cultura del setmanari El temps i autor que desembarca amb la molt recomanable Dos metres quadrats de sang jove, publicada per Crims.cat; i amb El meu nom no és Irina, una novel·la que diuen que és juvenil però que transcendeix totes les etiquetes.

També en el camp de la novel·la negra cal dir que hi serà present en Vicent Sanz que signarà exemplars de Màxima discreció i que tindrem la sort de comptar amb la presència del qui avui per avui és un dels millors escriptors del País Valencià: Juli Alandes. Presentarà la novel·la guanyadora del premi Octubre de l’any passat, Trencatentebres, però també té ben viva La mirada del cocodril, publicada per Crims.Cat, i segur que deu haver-hi exemplars de Crònica negra i altres llibres anteriors.

Són només unes quantes recomanacions perquè el desembarcament de demà és important, o sigui que el consell és el d’anar, escoltar-los i deixar-se seduir per un grapat d’escriptorassos i escriptorasses que són dels nostres encara que haguem de fer coses rares per donar-los a conèixer.

SEBASTIÀ BENNASAR