CONTRA ELS LLIBRES PROHIBITS

Llagostera celebra demà la seva segona fira del llibre prohibit recordant com la censura es va acarnissar amb Joaquim Carbó i Jaume Fuster.

Tres exposicions més complementen un programa d’actes ineludible a la vila.

SEBASTIÀ BENNASAR. Hi ha persones que tenen somnis i els fan realitats. Una d’elles és la Montse Vila, que des de l’entitat Can Toni de les Egües va aconseguir crear i dinamitzar una fira del llibre prohibit a Llagostera per on l’any passat varen circular més de quatre mil persones. Enguany s’espera que sigui també un èxit tot i que per a la tercera edició hi haurà un canvi de dates.

Però què és una fira del llibre prohibit? Doncs d’entrada un espai de reflexió al voltant de com tota mena de censures ha prohibit els llibres al llarg del temps amb una visió àmplia que serveixi per conscienciar que moltes vegades els autors i els editors s’hi juguen la vida intentant posar paraules en solfa per crear. De persecucions n’hi ha de moltes menes i en molts contexts diferents i així es mostra a la fira, que compta amb activitats per a tots els públics.

Vila explica que “enguany tenim dues exposicions molt interessants per la proximitat, que afecten als escriptors Joaquim Carbó i Jaume Fuster. En el cas de Carbó i gràcies als seus arxius personals hem pogut veure com la censura va ratllar el seu llibre de relats La sortida i l’entrada, mentre que gràcies a la Biblioteca Nacional tenim els originals enviats a censura i la seva intervenció del llibre de Jaume Fuster De mica en mica s’omple la pica“. Dues mostres que poden explicar a la perfecció el fet que encara avui en dia llegim molts llibres publicats tal i com els va autoritzar la censura i no en la seva versió original.

Joaquim Carbó. Foto: Carles Domènec

Segons l’organitzadora de la Fira del Llibre Prohibit “aquest és un fenomen encara poc estudiat al país i nosaltres no pretenem suplir aquesta feina sinó divulgar la situació. Però vull alertar del fet que mai no sabrem quanta obra s’ha perdut als arxius de la censura i quanta autocensura van arribar a aplicar alguns autors durant la dictadura”.

Fruit de la col·laboració amb el PEN Club els assistents a la fira podran veure dues mostres més, una dedicades a grans obres de la literatura perseguides al llarg del temps i una altra molt més propera en el temps i a les malauradament tràgiques notícies sobre les crisis de refugiats: es tracta d’una mostra sobre els escriptors contemporanis refugiats i acollits pel PEN en diferents indrets. Els més menuts també tenen una exposició pròpia, la dels llibres que va intentar prohibir de les biblioteques escolars de Venècia l’alcalde de dretes Luigi Brugnaro. La reacció, per sort, va ser brutal i els quaranta llibres perseguits continuen a les biblioteques de les escoles. El problema per a l’alcalde de la dreta: eren llibres sobre la diferència i difonien, segons l’alcalde, missatges homosexuals.

Podeu consultar tot el programa de la fira aquí: http://www.firadelllibreprohibit.com/programacio/2a-edicio-2015/llagostera/