CUP DE LLETRES AL PARLAMENT

Les eleccions al Parlament de Catalunya van comportar un resultat extraordinari per a la CUP. Van més que triplicar la seva representació passant de tres diputats a deu, demostrant que el “cavall de troia” ara té les potes ben fermes (i de fet la clau de la governabilitat). Però a més a més resulta que com a mínim el 50% dels seus diputats ha publicat llibres, això vol dir 5 diputats electes que també escriuen sobre un total de deu (i un d’ells, Julià de Jòdar, un dels noms inqüestionables de la literatura catalana contemporània). No és una novetat que els intel·lectuals es comprometin amb projectes polítics, però que en una llista n’hi hagi tants és si més no singular. Mirem una mica qui són i quina mena de llibres fan.

Baños (esquerra) i Julià de Jòdar (centre), dos dels cinc lletraferits de la CUP

ANTONIO BAÑOS. El cap de llista de la formació és periodista de llarg recorregut. Ha publicat tres llibres, dos sobre l’economia, que és la seva especialitat: “La economía no existe” (Los Libros del Lince, 2009) i “Posteconomía” (Los Libros del Lince, 2012), tot i que el 2013 va publicar un llibre que el va situar perfectament en el debat actual: “La rebel·lió catalana” (La Butxaca, 2013)

JOSEP MANUEL BUSQUETA. Número 3 per Barcelona, Busqueta és un autèntic home orquestra però també ha posat el seu granet de sorra en el món de les lletres vinculades a l’economia i a les noves maneres de pensar el país. Els seus llibres són “L’hora dels voltors. La crisi explicada a una ciutadania estafada” del 2013 i “Conversa entre Pau Llonch i Josep Manel Busqueta. Fre d’emergència” (Icària, 2014).

ALBERT BOTRAN. Número 5 per Barcelona. És historiador i ha publicat un llibre fonamental per poder entendre què és la Cup: Unitat Popular. La construcció de la CUP i l’independentisme d’esquerres.

JULIÀ DE JÒDAR. Número 7 per Barcelona. És escriptor i un dels autors més interessants de la novel·la catalana contemporània en la qual es va iniciar tardanament (el 1997). La seva trilogia sobre el proletariat català L’atzar i les ombres li va valdre el reconeixement unànime de la crítica. Ha guanyat dos dels premis més importants de la literatura catalana: el Sant Jordi per “El metall impur” i el Prudenci Bertrana per “L’home que va estimar Natàlia Vidal”. La seva obra “Pastoral catalana” va obtenir el premi Carlemany i el darrer llibre que ha publicat és “El desertor en el camp de batalla”. Amb David Fernández també va escriure “Cop de Cup”.

RAMON USALL. Número 1 per LLeida. És escriptor, llicenciat en sociologia i doctor en història i professor de secundària. Ha publicat una bona pila de llibres, entre els quals destaquen la novel·la negra “Tots els camins porten a Romania”, que va obtenir el premi Manuel Cerqueda a la nit literària Andorrana o l’assaig “Futbol per la llibertat”.