Boussole, la porta d’Orient

Mathias Énard. Mallorca. © Fotografia de Carles Domènec
Mathias Énard. Mallorca. © Fotografia de Carles Domènec
Mathias Énard. Mallorca. © Fotografia de Carles Domènec

Ens desorienta però ens agrada escoltar tot un premi Goncourt sense l’ampul·lositat que associem als premiats amb el guardó més important de les lletres franceses. Mathias Énard (43 anys) ha tornat a Barcelona, on ha presentat Boussole, a l’Institut Francès, amb una naturalitat extraordinària. O bé no l’impressiona un reconeixement tan important o la literatura, la vida i les seves ficcions s’imposen en aquest escriptor exigent i ambiciós, erudit de la història i de conversa irònica i intel·lectual. Miro la seva agenda i mareja perquè és la que s’espera d’un Goncourt: en pocs dies, abans d’acabar el mes, presentarà el seu llibre a París, Tolosa, Saint Jean de Luz, Lió, Lausana, Grenoble, Ginebra i Nancy.

Si volem llegir Boussole en català, haurem d’esperar al proper setembre. Sembla que Énard tornarà a viure a Barcelona, després d’un interval a Berlín on precisament va escriure Boussole. En francès, els exemplars que edita Actes Sud desapareixien al llibreter, d’una taula improvisada a l’Institut Francès, a una velocitat inusual en aquestes contrades.

A la novel·la, Viena esdevé novament l’antiga porta d’entrada al món d’Orient, amb viatges a Istanbul, Síria i Iran que comencen a Àustria. “Boussole intenta oferir la complexitat de la idea d’Orient, que cada país el situa d’una forma diferent: l’Orient espanyol és Al-Àndalus, l’Orient francès té a veure amb la història colonial, Algèria o Síria; i l’Orient alemany té relació amb una idea més mística, l’Orient absolut, el de l’Alcorà i l’arqueologia”, explicà l’autor. La composició musical és un bon referent en la construcció de l’argument, que transcorre d’un capvespre a l’alba i protagonitza el musicòleg Franz Ritter. “Per a un novel·lista, la música és molt interessant, per la qüestió del temps i el ritme”, avisà Énard.

Mathias Énard signant llibres a l'Institut Francès de Barcelona. © Fotografia de Carles Domènec
Mathias Énard signant exemplars de Boussole a l’Institut Francès de Barcelona. © Fotografia de Carles Domènec

Retrobem a Boussole l’homenatge a la diferència de l’autor, a la curiositat pels matisos que enriqueixen les llengües, les cultures i, en resum, la vida. Ens és familiar aquest tribut de l’esplèndida i breu ‘Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants’, que ens recordava que Constantinoble fou la capital del món.

Énard acaba de gravar la seva lectura de Boussole durant gairebé una vintena d’hores per convertir la novel·la en audiollibre. Actes Sud publicà ‘Zone’, l’any 2008, feta d’una sola frase de 500 planes sobre un agent camí al Vaticà. I Énard situà al ‘Carrer Robadors’, la història d’un jove que fuig de Tànger i arriba al centre de Barcelona, expulsat de la llar familiar a causa d’una relació incestuosa amb una cosina. L’any 2004 fou un dels fundadors del col·lectiu literari francès ‘Inculte’.

Carles Domènec.