FRANCESC SERÉS I EUGENI XAMMAR, LA GLÒRIA PASSA PER CAN SALES

Miquel Àngel Llauger mostra alguns despropòsits de la biblioteca pública i la xarxa respon: quan el despropòsit es converteix en triomf absolut

13417612_10210083179061026_6866921036710357892_n
La prova gràfica, del facebook de Miquel Àngel Llauger.

Que les biblioteques haurien de prohibir que els usuaris hi vagin amb mòbil és quelcom que una part dels usuaris, els que no el fem servir, agrairíem de forma notable. Però així, sense testimonis gràfics, les barbaritats que algunes cometen no tindrien proves gràfiques i per tant no hi hauria possibilitat d’entrades com aquesta. El passat 17 de juny, divendres, l’escriptor Miquel Àngel Llauger, vicepresident del PEN català a les Illes, anunciava en el seu facebook que a la biblioteca pública de Can Sales, a Palma, es produïen fets singulars: els Contes russos de Francesc Serés, estaven als prestatges de literatura russa, mentre que dos llibres de l’Eugeni Xammar -que a la biblioteca tenen en castellà- eren al prestatge de literatura alemanya i amb l’etiqueta pertinent, com palesa la fotografia que ell mateix adjuntava i que reproduïm.

Entre els comentadors de la notícia hi havia, per exemple, en Nicolau Dols, professor de la UIB, o l’escriptor Jordi Amat, que asseguraven el següent: “Nicolau Dols: Trob que ha triomfat. Aquesta era la idea”. “Jordi Amat:
Completament d’acord: fer-lo passar com un dels grans cronistes alemanys d’aquell col·lapse polític és la seva consagració com a gran periodista internacional. L’aposta canonitzadora de Can Sales mereix el nostre reconeixement”. “Nicolau Dols: Diferent dels Entremesos del segle XVIII, un volum de la MOLC que a la UIB va acabar a la biblioteca de l’Escola d’Hostaleria”. “Jordi Amat: Genial”.

Direu que de barbaritats catalogadores n’hi ha a totes les biblioteques, que podem discutir el criteri i que fins i tot, com explicava algú altre, que sort en tenien que com a mínim tinguessin aquests llibres, que la cosa podria haver estat molt més greu. Per descomptat. Tres dies de la publicació de la notícia jo era a la biblioteca Jaume Fuster. Diumenge al matí. Unes vuitanta persones esperant per entrar. I un cop dins, quan ja era a lloc i amb el llibre pertinent a les mans, em vaig trobar na Glòria Forteza i en Francesc Sanchís que venien a veure la biblioteca en una pausa-escapada d’un petit viatge. Casualitats de la  vida trobar-se aquí, una biblioteca de barri de Barcelona (això sí, oberta en diumenge).

Va ser inevitable pensar què potser qui tenia raó eren en Nicolau Dols i en Jordi Amat i tant en Francesc Serés com l’Eugeni Xammar han triomfat definitivament. Potser em queda el consol de pensar que ara mateix dec estar provocant una gran discussió sobre si inclourem com a Bennasar entre els autors àrabs (teoria 1) o entre els autors hebreus (teoria 2). Sigui com sigui, si opten per qualsevol de les dues opcions haurà estat el triomf absolut de Ramon Llull i la seva escola de traductors. Haurà arribat amb set segles i busques de retard però haurà valgut la pena.

PS: Mentre que la bilbioteca “de barri” Jaume Fuster (una de les tres del districte de Gràcia) continuarà obrint set dies a la setmana matí i horabaixa (i de dimarts a divendres de forma ininterrompuda), la bibliteca de Can Sles ja ha anunciat que just obrirà de dilluns a divendres, de 8 a 15.00 hores el juliol i l’agost. Deu ser que dedicaran els horabaixes a descobrir que a la George Sand convé col·locar-la al catàleg local, secció Valldemossa.

SEBASTIÀ BENNASAR.