Onze francesos que us agradaran tant com els portuguesos.
Aquí teniu un onze particular, actual (amb una excepció) i subjectiu, per superar la final de l’Eurocopa.
1.- Boussole (Empúries), un monument literari de Mathias Énard. (Actes Sud). la porta d’Orient comença a Viena, així ho demostra aquesta novel·la ambiciosa que succeeix en una nit d’insomni dins l’apartament vienès del musicòleg Franz Ritter.
2.- Envoyée spéciale, de Jean Echenoz. (Minuit), una novel·la sofisticada i d’estil sobri que esperem podem llegir aviat en català.
3.- L’africà (Edicions 62), de Jean-Marie Le Clézio, dedicada a la memòria del pare, cirurgià a les ordres de l’armada britànica.
4.- El Regne (Anagrama), d’Emmanuel Carrère, aborda la fe i els orígens del cristianisme després de l’explosiu Limonov.
5.- No plorar, de Lydie Salvayre (Anagrama), l’homenatge al fragnol de la mare, mig francès mig espanyol dels exiliats al sud de França.
6.- Configuration du dernier rivage (Anagrama), de Michel Houellebecq, el darrer llibre de l’escriptor francès més llegit, després de la polèmica de la novel·la Submissió, sobre el futur musulmà d’Europa.
7.- Ens veurem allà dalt (Bromera), premi Goncourt i fenomen editorial a França. Pierre Lemaitre retrata la Primera Guerra Mundial.
8.- El petit príncep, ara que s’acaba de localitzar el carnet de reporter d’Antoine Saint-Exupéry entre els papers de Salamanca.
9.- El capital al segle XXI (La Magrana), de Thomas Piketty, per entendre les desigualtats actuals del món.
10.- Carrer de les botigues fosques (Proa), de Patrick Modiano, amb la investigació del protagonista de la seva pròpia vida prèvia a l’accident que l’havia deixat amnèsic.
11.- Reparar els vius (Angle Editorial), de Mayilis de Kerangal, una novel·la que parla de la línia circumstancial que separa la mort de la vida,
I recordem el poeta i traductor Yves Bonnefoy, mort fa uns dies als 93 anys.