La força de les paraules

auswitz

Ho llegim al diari ‘Le Monde’. El govern conservador polonès prepara un projecte de llei, que probablement es votarà durant la propera tardor, per multar, amb una pena que podria arribar als tres anys de presó, a qui utilitzi l’expressió “camps polonesos” a propòsit dels camps d’exterminació instal·lats a Polònia per l’Alemanya nazi.

Les formulacions del terme en el marc d’activitats de caire científic o artístic no seran penalitzades. La llei afectarà d’igual manera els ciutadans polonesos i estrangers. Al mateix temps, la decisió podria obrir un vell debat: la preferència de dir ‘camps d’extermini’ en comptes de ‘camps de concentració’. M’ho recordava fa devers un any l’excel·lent dramaturg Rafel Duran, durant una entrevista sobre el muntatge ‘Neus Català, un cel de plom’ en què Mercè Arànega encarna la darrera supervivent del camp de dones de Ravensbrück.

 

Carles Domènec