Maria Carme Roca i Jaume Cela, premis Barcanova de literatura infantil i juvenil

Maria Carme Roca i Jaume Cela (Barcelona). Fotografia de Carles Domènec.
barcanova01_w
Maria Carme Roca i Jaume Cela (Barcelona). Fotografia de Carles Domènec.

La novel·la ‘Selfies al cementiri’, de Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), i l’obra infantil ‘El meu pare és una pissarra’, de Jaume Cela (Barcelona, 1949), són els llibres mereixedors del 15è Premi Barcanova, destinat a fomentar la creació literària en català, adreçada als lectors infantils i juvenils. El guardó té una dotació de 10.000 euros per a cada modalitat.

maria_carme_roca01BIS_w
Maria Carme Roca. Fotografia de Carles Domènec.

No és la primera vegada que Maria Carme Roca s’endú el Barcanova. Ja ho va fer l’any 2005 amb ‘Akanuu, l’arquer persa’. “Selfies al cementiri remet a les llegendes nòrdiques, és una història atrevida”, assegurà l’autora, qui contà que “l’acció és desenvolupa a un parc d’un cementiri de Malmö, la vida es barreja amb la mort, al protagonista, Nils, li agrada molt lligar i està encantat de ser un viu virtual, sense obligacions”. La Siri descobreix el secret del Nils i té “la capacitat de veure ànimes”.

“L’objectiu dels vius virtuals és arribar a ser vius de veritat”, diu Roca, qui afirmà que “m’he divertit molt escrivint aquesta història, adreçada als joves però que també poden llegir els adults”, i matisà que “he volgut destacar el dret a ser diferent”.

jaume_cela02_w
Jaume Cela. Fotografia de Carles Domènec.

Per altra banda, de ‘El meu pare és una pissarra’, Jaume Cela desvelà que “l’inici de les meves històries sol ser sempre una pregunta, en aquest cas la qüestió inicial del llibre és quina és la primera paraula que llegim a la nostra vida, i per què no la coneixem”. Montse Español Il·lustra els sis relats, en els quals un pare explica al seu fill el significat de cadascun dels seus tatuatges. “És un retrat moral del pare, a partir dels seus tatuatges, és una imatge simbòlica”, conclogué Cela, professor durant 46 anys.

Carles Domènec