L’ou o la gallina? Primer canvia la societat o primer canvia la política?

Lila Thomàs clou avui el cicle “Coneguem les Illes Balears” organitzat per la FOLC amb una conferència a l’Espai Mallorca a les 19.30 hores

Que la visió autocentrada sobre la totalitat del país és quelcom que apliquen molt més els no principatins que no pas els catalans és quelcom que cau pel seu propi pes. És parla molt més de Països Catalans des de la resta dels Països, que no pas des de Catalunya. Per això mateix crec que és fonamental el cicle de conferències que la FOLC ha dedicat a intentar explicar la realitat de les Illes Balears als ciutadans barcelonins. Ho ha fet en aliança amb l’Espai Mallorca de Barcelona (que darrerament em sembla que té molt més èxit com a bar que no pas com a entitat organitzadora d’activitats culturals) i es prenia així el relleu a l’exitós cicle de conferències sobre la realitat del País Valencià organitzat l’any passat.

El cicle es tanca avui amb una conferència de Lila Thomàs sobre societat i política a les Illes Balears en la qual s’intentarà escatir el gran debat sobre l’ou i la gallina: és a dir, ha canviat la societat i això ha comportat un canvi polític o el canvi polític està motivant un canvi social a les Illes?

 

La pregunta pot semblar absurda, però el repàs de la història política de les Illes dels darrers vint anys llargs -des de la forçada dimissió de Gabriel Cañellas pel cas Túnel de Sóller el 1995 fins a l’actual tercer pacte de progrés (quart si comptem amb l’assaig general fet al Consell de Mallorca entre 1995 i 1999)- i dels canvis socials del mateix període segur que pot explicar moltes coses interessants no només als principatins, sinó a tothom interessat en descobrir què està passant a les Illes en aquest moment.