Naufragi fantasiós a la Mediterrània

Mare Nostrum. Fotografia de Carles Domènec.
Mare Nostrum
Mare Nostrum. Fotografia de Carles Domènec.

Història d’Irene (Bromera, en català; Seix Barral, en castellà) de l’escriptor Erri de Luca (Nàpols, 1950) conté tres històries unides pel mar. A la primera, la més llarga i fantasiosa, una noia viu a una illa grega, ve d’un naufragi, coneix un escriptor napolità, li conta la seva història. Ella és una criatura criada pels dofins, que viu entre el mar i la terra. Ell la vol convèncer per a que es quedi a terra. Irene se sent orfe a la terra ferma, la seva família són els dofins, el mar l’acompanya i l’acarona, tot i els seus perills.

El mar és un terreny fascinant i misteriós. El Mare Nostrum és, també, el mar dels que hi moren. L’estil dens, íntim i sintètic d’Erri de Luca, precís amb l’ús de les paraules, ens recorda la seva doble condició de novel·lista i poeta.

El cel en un estable és el segon relat del llibre, ambientat a la Segona Guerra Mundial i protagonitzat pel soldat Aldo De Luca, pare de l’escriptor. Al tercer relat, hi apareix un vell assegut a una escullera de Nàpols.

Història d’Irene és el sisè llibre d’Erri de Luca, publicat per Bromera (El crim del soldat, Els peixos no tanquen els ulls, El pes de la papallona, El dia abans de la felicitat i El més i el menys). Seix Barral publicà Historia de Irene (2016), al mateix temps que ‘Sólo ida. Poesía completa’.

Carles Domènec