La il·lustració de la Batalla de l’Ebre

Una de les il·lustracions de Pere Ginard

Mequinensa ha recordat avui el 80 aniversari de la Batalla de l’Ebre. Un centenar de persones han participat en la inauguració d’un monòlit, entre els quals es trobaven dos excombatents, un de cada bàndol: José Mir, de 98 anys, i Germán Visús, de 102 anys. El cap de setmana, s’hi recrearà el combat amb actors.

Pere Ginard il·lustra ‘El vell al pont’ (Libros del Zorro Rojo), el conte de l’escriptor Ernest Hemingway (Illinois, 1899 – Idaho, 1961) sobre la cruenta batalla, amb un epíleg de l’hispanista Ian Gibson. Ho fa amb una sèrie de 12 il·lustracions, realitzades amb al tècnica del collage a partir de fotografies d’època.

El conte descriu la trobada entre un soldat i un home de 76 anys, que ha decidit no fugir, tot i l’arribada imminent de l’exèrcit feixista, a punt de creuar el pont. La traducció del relat de Hemingway és de Marcial Souto, en la versió en castellana, i de Jordi Arbonès, en català.

Carles Domènec

puente  vellpont