Els ulls dels Nobel de Literatura

Kim Manresa a Formentor (Mallorca). Fotografia de Carles Domènec.

Semblen un pou, obscurs i plens de secrets, els ulls del fotògraf Kim Manresa (Barcelona, 1961). Ell és l’autor amb el periodista Xavi Ayén d’una exposició, que en una versió reduïda, s’ha exposat durant les Converses Literàries de Formentor sobre els Premis Nobel des de l’any 2005. Si fou difícil convèncer els guardonats al principi, de passar una jornada de les seves vides amb els reporters, ara tot ha canviat. Les imatges formen part del fons de l’Acadèmia Sueca al Museu Nobel d’Estocolm i, sovint, els mateixos premiats reclamen la presència d’Ayén i Manresa, per formar part de la il·lustre col·lecció.

wislawa-szymborska-c-kim-manresa.jpg
Wislawa Szymborska (Nobel 1996), fotografiada per Kim Manresa

Manresa va exposar les imatges dels 23 Nobel al Caixafòrum de Barcelona, del 16 d’abril fins al 2 de setembre. Sembla un tema aliè, en principi, a l’univers africà, de Nou Barris o del Raval, que tan bé ha fotografiat Manresa, però aquesta distància, més que un inconvenient és una virtut d’unes imatges plenes d’humanitat, aparentment senzilles i sense artificis, sempre directes. Hi ha fotògrafs que vesteixen de grans discursos les seves imatges. I d’altres, entre els quals s’inscriu Manresa, molt més intuïtius, per als qui els ulls són una extensió dels objectius de la càmera.

Manresa s’acosta molt quan parla al seu interlocutor. Fa la impressió que, qualsevol anècdota que li puguis contar, ell ja l’ha viscuda abans, a un nivell molt superior. En canvi, sembla callar o, simplement, recordar-ho amb la boca petita, per pudor i educació. La transparència del seu tracte sembla, en realitat, una protecció i un camí per conversar i entendre millor la vida.

A Formentor, amb Xavi Ayén, Manresa matinà per banyar-se al mar abans de la sortida del sol. Amb la mar encalmada i en penombra, l’espectacle de la natura, converteix la platja d’arena blanca de l’hotel en un escenari cinematogràfic, amb corbs marins a la recerca de preses. En aquestes condicions, Mallorca esdevé el nord d’Àfrica, fins que els rajos de sol en desfan l’encanteri.

Carles Domènec.