Un diari fotogràfic del Premi Planeta 2018

Ayanta Barilli i Santiago Posteguillo, finalista i guanyador del Premi Planeta 2018. Barcelona. Carles Domènec.
002
Santiago Posteguillo i Ayanta Barilli, a l’hotel Juan Carlos I de Barcelona, l’endemà del lliurament del Premi, durant una sessió fotogràfica.

 

003
El jurat del Premi Planeta, amb el president del Grup, Josep Creuheras, al recinte modernista de l’hospital de Sant Pau, abans de la roda de premsa de presentació del guardó, acte en el qual el menys interessant són les preguntes literàries i s’intenta cercar un titular d’una notícia a partir de qüestions econòmiques o polítiques. A la imatge, en primer pla, els manuscrits finalistes.

 

004
El jurat del Premi Planeta, amb el president del Grup, Josep Creuheras, al recinte modernista de l’hospital de Sant Pau, abans de la roda de premsa de presentació del guardó, acte en el qual el menys interessant són les preguntes literàries i s’intenta cercar un titular d’una notícia a partir de qüestions econòmiques o polítiques. A la imatge, en primer pla, els manuscrits finalistes.

 

005
Els escriptors Pere Gimferrer, Alberto Blecua, Fernando Delgado i Juan Eslava, part del jurat del Premi Planeta, desperten la curiositat de qui els mira, pel que saben, però sobretot pel que callen.

 

006
Ada Colau amb una expressió que dona poques pistes sobre el que pensava. La batlessa de Barcelona no sembla sentir-se gaire confortable entre els poderosos que assisteixen a les taules presidencials del Planeta. A la cita, no han volgut anar-hi en aquesta ocasió els representants de la Generalitat, ni el president (i editor) Torra, ni tampoc la consellera Laura Borràs que a la mateixa hora assistia a un altre acte.

 

007
José Guirao, entrà seriós al Palau de Congressos, de bracet de Josep Creuheras. El ministre de Cultura es reuní a Madrid, poques hores després del Planeta, amb la consellera Laura Borràs.

 

008
Santiago Posteguillo en el moment de donar-se a conèixer que és el guanyador del Premi Planeta 2018, dotat amb 601.000 euros, per la novel·la ‘Yo, Julia’ sobre l’emperadriu romana Julia Domna. El Planeta es lliurà dilluns, 15 d’octubre. Quatre dies després, en un temps rècord, l’editorial donà a conèixer les portades del guanyador i finalista.

 

009
L’endemà del sopar del Planeta, Santiago Posteguillo al hall de l’hotel Juan Carlos I.

 

010
L’endemà del sopar del Planeta, un fotògraf retrata Ayanta Barilli a la primera planta de l’hotel Juan Carlos I.

 

011
L’escriptora i periodista Ayanta Barilli, entrevistada per un periodista a l’hotel Juan Carlos I.

 

012
Fernando Sánchez Dragó, pare de la finalista Ayanta Barilli, amb els ulls plorosos, a l’acabament de la roda de premsa del Planeta, posterior al lliurament. Al voltant de les 00.30 hores, comença una roda de premsa al Palau de Congressos de Catalunya, per avançar els continguts de les dues novel·les premiades. En un acte semblant, Juan Marsé i Maria de la Pau Janer es barallaren, la nit en la qual la mallorquina s’endugué el guardó amb Pasiones Romanas, l’any 2005. A Sánchez Dragó, un periodista li demanà sobre Un mar violeta oscuro, la novel·la de la seva filla, i ell comparà la sensació llegir-la amb la que tingué amb Cien años de soledad de Gabriel García Márquez. Ayanta Barilli recordà la imatge infantil i quotidiana del pare escrivint de nit amb una sorollosa màquina d’escriure. “Mi canción de cuna fue el sonido de la máquina de escribir de mi padre, él me enseñó a tener como escudo un libro y como espada la pluma “, digué.

 

013
Santiago Posteguillo, amb el Premi Planeta, a l’hotel Juan Carlos I.

 

014
Santiago Posteguillo i Ayanta Barilli, atenent la premsa, via telefònica, a l’hotel Juan Carlos I. Hores abans, allà mateix, una festa havia reunit periodistes, escriptores, editors, presentadors, actors i, en general, la faràndula literària del star system espanyol.

 

015
El segell de Planeta es reflecteix a la lent de la càmera del fotògraf Jordi Cotrina (El Periódico), durant el sopar de lliurament del Premi.

 

© Fotografies de Carles Domènec.