Desmuntant el mite del falsificador d’art Elmyr de Hory

El falsificador d'obres d'art Elmyr de Hory

Per il·lustrar l’astúcia i la personalitat dels hongaresos, es diu que són les úniques persones amb la capacitat d’entrar darrere teu en una porta giratòria i sortir-ne davant. I és amb aquesta idea que Elmyr de Hory forjà el seu mite, el del pintor falsificador d’obres d’art, amb una vida plena de mentides, fugides i evasions. Personatge interessant i misteriós, nascut a Budapest l’any 1911 (tot i que aquesta és una data incerta), es suïcidà a Eivissa l’any 1976. Fou el protagonista de l’assaig cinematogràfic ‘F for Fake’ d’Orson Welles i del llibre ‘Fake’ de Clifford Irving. L’any 2013, una exposició amb 28 dels seus quadres falsificats, imitacions de pintors universals com Modigliani, Matisse o Picasso, entre d’altres, ocupà les sales del Círculo de Bellas Artes de Madrid. 

El periodista Diego Feliu (Madrid, 1959) ha escrit ‘Desmontando a Elmyr’, que publica l’editorial mallorquina Sloper, amb la seva detallada investigació sobre el personatge. La tesi principal del llibre és que Elmyr no era el gran pintor que tothom pensava. En canvi, se’l presenta com la persona que segella els falsos quadres, però no els pinta. I es diu que, en realitat, era un pintor més aviat mediocre, incapaç d’imitar els artistes universals que copiava. 

Publicat a l’editorial Sloper

Al text de Feliu, hi apareix Mark Forgy, l’amant, qui una setmana abans del suïcidi de Hory havia estat declarat hereu del seu llegat. També hi surt el marxant Fernando Legrôs, relacionat sentimental amb Elmyr i que, segons Feliu, podria haver muntat una xarxa de pintors falsificadors, com Réal Lessard, que creaven obres que Hory faria passar per les seves falsificacions. 

L’escletxa oberta per Feliu amb aquest llibre és la relació entre l’extradició imminent a França, que es presumia immediata per a Elmyr de Hory, i la decisió de suïcidar-se. S’intueix que l’hongarès podria haver amagat un passat inconfessable, com una hipotètica pertinença al moviment nazi de les Fletxes Creuades.  

Persona que podem vincular als extraordinaris personatges centreeuropeus que passaren per Eivissa durant els anys immediatament posteriors a la Segona Guerra Mundial, ha deixat un munt d’incògnites. Diego Feliu ens les presenta a ‘Desmontando a Elmyr’.

Carles Domènec

Enllaç a l’entrevista a RTVE de Joaquín Soler Serrano (5 setembre de 1976): a partir de 57′ 34″.