Tres apunts sobre literatura i presó

1.- L’escriptor inofensiu

Aquests dies és notícia Josu Ternera, és a dir José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, l’històric dirigent d’ETA, detingut el mes de maig a França. En el moment de ser enxampat, Ternera intentà fer-se passar per un escriptor, en concret veneçolà, per evitar ser engarjolat, fet interessant de destacar, d’una professió capaç d’inventar assassins en sèrie a la ficció, o depravats pederastes, o terroristes sense escrúpols, però que l’imaginari col·lectiu sembla associar a persones inofensives i reflexives. 

Fotografia de Carles Domènec.
Llibreria Laie de Barcelona. Fotografia de Carles Domènec.

2.- Literatura i presó: un gènere amb una secció a les llibreries

Ens acostem a la llibreria Laie de Barcelona i hi trobem una secció dedicada als polítics catalans que han escrit des de la presó. A més, es completa amb llibres escrits per advocats dels empresonats o periodistes que han seguit el procés judicial. Alguns d’aquests títols: ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’, amb pròleg de Raül Romeva; ‘Escrits de presó’, de Joaquim Forn; ‘Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso’, de Gonzalo Boya, advocat de Carles Puigdemont; ‘Esperança i llibertat, de Raül Romeva; ‘Tres dies a la presó’, de Jordi Cuixart i la periodista Gemma Nierga…

Algun dia haurem d’analitzar aquesta literatura que genera el Procés.  

John Berger. Fotografia de Carles Domènec.

3.- De l’A a la X.

A la novel·la ‘D’A a X’, de John Berger, publicada en català per Edicions de 1984 (traducció de Laura Baena i Garcia) i en castellà per Alfaguara, Aida escriu cartes a Xavier, empresonat a la cel·la 73 d’una presó, en una ciutat imaginària, que podria formar part de Palestina o Amèrica Llatina. Xavier està reclòs, acusat de crims de terrorisme. Ens trobem amb les cartes d’amor que Aida ha escrit a Xavier, i que ell ha guardat a la presó. És una narració vital, amb molts fronts oberts que el lector ha de tancar. 

Berger va llegir fragments del llibre a diferents presons, com la de dones a Barcelona. Amb alguna d’aquestes dones empresonades, Berger va mantenir una relació epistolar. Isabel Coixet, a partir del llibre de Berger i amb l’arquitecta Benedetta Tagliabue, creà una instal·lació titulada From I to J, a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. Juliette Binoche, Simon McBurney i Berger portaren a escena el llibre, durant l’edició de 2012 del Festival d’Avinyó. Curiosament, l’autor tenia més èxit en castellà que en francès, tot i que vivia a París, ciutat en la qual morí el 2 de gener de 2017. 

Carles Domènec