La memòria: fotografiar per oblidar

Joan Foncuberta. Fotografia de Carles Domènec.

Sabem que la fotografia és una manera tècnica de congelar un instant i ens ajuda a recordar el temps passat. És cert, però també és ver que la memòria és un record difús i desenfocat, en el qual la imatge fotogràfica esborra les traces d’aquest mateix record. 

Així ho va entendre el fotògraf britànic Mark Power, en la sèrie que presentà a l’exposició Magnum 10 Seqüències, amb imatges de gran format, desenfocades, evocadores dels seus records borrosos. Precisament és la imatge desenfocada i poc precisa, la que ens acosta a la idea del record. En canvi, el polític Pasqual Maragall començà a fotografiar el seu dia a dia, amb el seu telèfon mòbil, poc després d’anunciar que tenia Alzheimer, gest que semblava reivindicar la lluita contra la memòria que es perdia. El resultat es recollí al volum ‘Pasqual Maragall mira’ (Blume, 2010). 

Al llibre ‘Revelacions. Dos assaigs sobre fotografia’ (Arcàdia, 2019), que signen el fotògraf Joan Fontcuberta i el filòsof Xavier Antich, es plantegen el següent dilema: 

“¿És potser la fotografia, com es pensa sovint, i com la pràctica quotidiana de la nostra relació amb ella manifesta reiteradament, un remei contra l’oblit i, més aviat, com suggereix l’analogia platònica amb l’escriptura, un obstacle per a la memòria? ¿La fotografia permet recordar o, al contrari, contribueix a l’oblit?

Xavier Antich reprodueix  un pensament de Roland Barthes:

“La Fotografia no rememora el passat…No tan sols la Fotografia no és mai, en essència un record, sinó que encara el bloqueja, esdevé ràpidament un contra-record. Un dia, uns amics es van posar a parlar dels seus records d’infantesa; tots en teníem, però jo, que acabava de mirar les meves fotografies passades, ja no en tenia”

El fotògraf documentalista Sebastiao Salgado considera que l’art de la fotografia es troba en procés d’extinció, argumentant que la fotografia era la memòria i una referència, però s’ha convertit en un llenguatge diferent, amb plataformes com Instagram. La fotografia, diu, serà substituïda per la imatge, menys interessada en l’art, la memòria i la qualitat. Salgado matisà l’afirmació, unes setmanes després de la seva premonició, però insistí en el futur incert de la fotografia a causa de la irrupció dels telèfons mòbils i les xarxes socials.

Carles Domènec