Postals d’estiu – Ouka Lele

Ouka Lele fotografiada al museu de la catedral de Jaca. Carles Domènec.

En un racó del Museu diocesà de la Catedral de Jaca, la reputada fotògrafa Ouka Lele (Madrid, 1957) dona indicacions a una senyora. L’ha situada de genolls, als peus d’un magnífic Crist romànic. L’escena fa de mal mirar, perquè la improvisada model palpa els peus de la imatge i li petoneja les cames, mentre la fotògrafa la immortalitza, tot i el compromís de l’artista, segons les responsables de l’entrada al museu, de no tocar les obres.  Ouka Lele, que va dissenyar el rètol del Festival Internacional del Camino de Santiago, ha convocat els pelegrins del Camí de Santiago que passen aquests dies per Jaca. El diari Heraldo de Aragón publica un article d’una plana que anuncia que la madrilenya fotografiarà els pelegrins que ho vulguin, durant dues jornades. Finalment, 64 caminants acudiren a la convocatòria pública, fet que fou qualificat per l’Heraldo, en un segon article, de “record inesborrable”.

Ouka Lele organitzant el retrat d’un pelegrí del Camí de Santiago, a la catedral de Jaca. Carles Domènec.

Aquests dies Jaca és ple a vessar. El museu és un dels pocs espais del centre de la vila, on encara regna el silenci. Lele porta tres ajudants, una senyora li porta les càmeres i el trípode, dos joves il·luminen l’escena. Cada model és situat en un lloc distint de la catedral. Després de la senyora que tocava i petonejava la imatge romànica, Lele situa un segon pelegrí entre la reixa romànica de l’ermita d’Iguacel, fabricada en ferro i treballada amb martell, plena de filigranes i que s’usava per separar els fidels de la part davantera del temple. Un guia s’acosta amb una trentena de visitants que semblen escoltar atents les seves explicacions. És hora de partir, discretament. 

 

Carles Domènec