El gran projecte fotogràfic sobre la humanitat

Exposició The Family of Man al castell de Clervaux (Luxemburg.) Fotografia de Carles Domènec.

 ‘The Family of Man’ és un dels projectes més ambiciosos de la història de la fotografia. Es produí i veié, per primera vegada, al Museum of Modern Art de Nova York, abans de circular per mig món. Era l’any 1955. Fins a l’any 1962, l’exposició fou vista per deu milions de persones arreu del món. 

Comptà amb 503 fotografies en blanc i negre, de 273 fotògrafs, amateurs i professionals, resultat d’una selecció de més de dos milions d’instantànies. Es mostraren imatges de múltiples punts de vista de la humanitat: el naixement, la vida, la mort, l’amor, el treball, l’oci, l’alegria, la guerra, els somnis i els malsons de la història contemporània… El muntatge s’interpretà com un manifest a favor de la pau i la igualtat entre les persones i les cultures.

L’exposició al castell de Clervaux (Luxemburg.) Fotografia de Carles Domènec.

El fotògraf Edward Steichen (1879, Bivange, Luxemburg – 1973, West Redding, Connecticut, Estats Units) emprengué aquell projecte, que es pot veure en la forma de l’exposició original al castell la localitat luxemburguesa de Clervaux, després de la donació del govern dels Estats Units, l’any 1966, de la darrera versió completa de l’exposició itinerant. L’any 2003, la col·lecció entrà a formar part de la Memòria del Món de la UNESCO. 

Steichen involucrà grans noms de la fotografia universal com Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Robert Doisneau, August Sander i Ansel Adams, entre molts d’altres. 

El més sorprenent de l’exposició és comprovar com resisteixen el pas del temps aquelles fotografies sobre un tema tan vast com la humanitat. L’espectador reconeix nombroses fotografies que han esdevingut referències universals, icones de la història del pensament visual. 

Carles Domènec